ICCJ: Sporurile magistraţilor trebuie acordate

Sporurile magistraţilor trebuie acordate a decis, miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a respins recursurile Ministerului Finanţelor Publice.

50 afișări
Imaginea articolului ICCJ: Sporurile magistraţilor trebuie acordate

ICCJ: Sporurile magistraţilor trebuie acordate

ICCJ a respins recursurile declarate de Ministerul Finanţelor Publice şi Curtea de Conturi, împotriva deciziilor date de Curtea de Apel Bucureşti în cazul proceselor intentate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), al Institutului Naţional de Magistratură (INM) şi Şcoala Naţională de Grefieri (SNG) şi de instanţa supremă.

Totodată, judecătorii au menţinut amendarea ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, de către de Curtea de Apel Bucureşti.

Instanţele au câştigat, începând din luna iulie, procesele intentate la Curtea de Apel Bucureşti, Ministerului Finanţelor Publice, acest organism fiind obligat prin numeroase decizii la plata integrală a salariilor magistraţilor şi personalului auxiliar de la instanţe.

În 20 şi 21 iulie Curtea de Apel Bucureşti a judecat zeci de procese în care magistraţi din toată ţara, dar şi grefieri şi personalul auxiliar al instanţelor cereau suspendarea ordinului prin care s-a retras plata sporului de 50 la sută în sistemul judiciar.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a judecat, în 16 iulie, două acţiuni ale instanţei supreme şi (CSM), în care au cerut Ministerului Finanţelor Publice plata sporului de 50 la sută pentru solicitare neuropsihică pentru magistraţi.

În aceeaşi zi, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a fost amendat, de Curtea de Apel Bucureşti cu 20 la sută din salariul brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere, pentru neexecutarea sentinţei CAB care a anulat ordinul de suspendare a acordării sporului de 50 la sută pentru magistraţii instanţei supreme.

Conflictul dintre magistraţi şi Executiv s-a accentuat după ce Curtea Constituţională a constatat faptul că este neconstituţională acordarea de sporuri de către instanţe, acesta fiind atributul exclusiv al Executivului. Astfel, nu a mai fost acordat sporul de stres de 50 la sută.

Magistraţii Înaltei Curti au refuzat, în august, pentru a doua lună consecutiv, să-şi încaseze salariile fără sporul de 50 la sută pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, după ce Ministerul Finanaţelor Publice a dat aviz negativ pentru virarea sporului.

Ministerul Finanţelor Publice a deschis lunar linii de creditare pentru plata salariilor, dar fără sporurile de 50 la sută, iar magistraţii de la ICCJ nu şi-au luat salariile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici