Igaş: Conducerea Poliţiei Giurgiu lasă mult de dorit. Peştele de la cap se împute

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, afirmă că la Poliţia Giurgiu, "per ansamblu, activitatea lasă foarte mult de dorit", mai ales în ceea ce priveşte conducerea instituţiei, apreciind că şeful Inspectoratului este "un om iresponsabil, care se gândeşte strict la el".

686 afișări
Imaginea articolului Igaş: Conducerea Poliţiei Giurgiu lasă mult de dorit. Peştele de la cap se împute

Igaş: Conducerea Poliţiei Giurgiu lasă mult de dorit. Peştele de la cap se împute (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, cum comentează evenimentele petrecute la Giurgiu, unde un sportiv american a fost omorât, el apreciind că poliţiştii care s-au ocupat de caz şi-au făcut datoria.

"Pot spune că Poliţia, de data aceasta, în acest caz, a acţionat corect. Pot spune, de asemenea, că situaţia Inspectoratului din Giurgiu, şi aici mă refer la conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu, lasă mult de dorit. Acest lucru l-am sesizat în urma unui control pe care l-am făcut la sfârşitul anului trecut, prin Corpul de Control. Ştiţi foarte bine că am luat măsuri împotriva inspectorului şef şi a 11 agenţi. Au fost destituiţi, dar, din păcate, de această dată ordinul ministrului a fost suspendat în instanţă şi am fost obligat să îl repun în funcţie pe acest şef al Inspectoratului Judeţean", a spus Igaş.

El a mai afirmat că şeful IPJ Giurgiu "este un om iresponsabil, care se gândeşte doar strict la el".

"Este un om care nu se gândeşte la inspectorat, nu se gândeşte la colegii lui, nu se gândeşte la infracţionalitatea din Giurgiu. Se gândeşte doar strict la el şi la cum poate să plece în pensie cu o pensie mai bună", a afirmat Igaş.

Întrebat dacă există legături între clanurile din Giurgiu şi poliţişti, având în vedere că în unele fotografii din clubul unde a fost omorât sportivul american fetele unor poliţişti stăteau la masă cu interlopii, Igaş nu a negat, afirmând că "peştele de la cap se împute".

"Este o vorbă în popor: se spune că peştele de la cap de împute. Aşa este şi în cazul Inspectoratului Judeţean de la Giurgiu. În condiţiile în care conducerea nu şi-a făcut datoria, sigur că toată instituţia de sus până jos are semne de întrebare în ceea ce priveşte implicarea lor în acest caz. Cei care au fost de serviciu în acea noapte şi-au făcut datoria. Per ansamblu, însă, activitatea lasă foarte mult de dorit", a susţinut Igaş.

El a precizat că anchetele interne de la Giurgiu continuă şi nu pot fi făcute alte comentarii cu privire la ele.

Baschetbalistul american Hardy Chauncey a fost internat la spitalul Bagdasar-Arseni, din Bucureşti, după un incident care a avut loc, sâmbătă noaptea, la Giurgiu, la câteva ore de la câştigarea meciului cu Dinamo. Hardy Chauncey a murit la puţin timp după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Concluziile preliminare ale raportului de autopsie în cazul său arată că decesul sportivului a survenit unui traumatism puternic, soldat cu hemoragie masivă şi fractură craniană.

Ionuţ Tănăsoaia, tânărul care l-a lovit pe baschetbalistul american, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, luni, mandatul fiind emis de Tribunalul Giurgiu, sub acuzaţiile de lovituri cauzatoare de moarte, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice.

Şeful IJP Giurgiu, Nicolae Dobrin, a fost cercetat prealabil în acest an pentru că nu a luat măsuri de supraveghere a grupurilor care produceau conflicte stradale şi pentru degenerarea infracţionalităţii cu violenţă în judeţ, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al IGPR, Christian Ciocan.

"Încă din decembrie 2010, ministrul de Interne, Traian Igaş, sesizând grave carenţe în actul managerial, a trimis Corpul de control al ministrului la IJP Giurgiu. La finalul anchetei, ministrul a aprobat declanşarea procedurilor cercetării sub aspect disciplinar a lui Nicolae Dobrin pentru 38 de fapte şi cercetarea prealabilă a 11 ofiţeri", a declarat pentru MEDIAFAX comisarul şef Christian Ciocan.

El a precizat că cele mai grave aspecte reţinute în cazul lui Nicolae Dobrin sunt "degenerarea infracţiunilor cu violenţă, creşterea faptelor contra patrimoniului şi neluarea măsurilor ce se impuneau pentru supravegherea şi depistarea grupurilor care generează conflicte stradale".

În urma verificărilor făcute de Corpul de control a fost sesizat Consiliul de disciplină al IGPR, pentru luarea în discuţie a abaterilor şefului IPJ Giurgiu.

Christian Ciocan a precizat că, după finalizarea analizei, Consiliul de disciplină a propus inspectorului general al IGPR trecerea într-o funcţie inferioară, până la nivelul de bază al gradului deţinut, de comisar şef de poliţie.

Măsura propusă de Consiliul de displină a fost aprobată de ministrul de Interne. Ulterior, şeful IPJ Giurgiu a contestat în instanţă atât decizia privind trecerea într-o funcţie inferioară, cât şi calificativul primit în 2010.

Instanţa a admis cererea lui Nicolae Dobrin de suspendare a deciziei de trecere într-o funcţie inferioară până la o soluţie definitivă a instanţei privind anularea dispoziţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici