Igaş: Fătuloiu trebuie să spună public cine sunt cei care au contribuit la scurgerea de informaţii

Dan Valentin Fătuloiu trebuie să spună public cine sunt cei care au contribuit la scurgerea de informaţii din Ministerul de Interne şi să ajute la prinderea acestora, a declarat, marţi, ministrul Traian Igaş, după ce a anunţat demiterea acestuia şi a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă.

40 afișări
Imaginea articolului Igaş: Fătuloiu trebuie să spună public cine sunt cei care au contribuit la scurgerea de informaţii

Igaş: Fătuloiu trebuie să spună public cine sunt cei care au contribuit la scurgerea de informaţii (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Fătuloiu trebuie să spună în perioada imediat următoare, public, şi să ajute la a-i prinde pe cei care au contribuit la scurgerea de informaţii din MAI", a spus Igaş.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a anunţat, marţi, eliberarea din funcţie a secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu, precum şi a lui Petre Tobă, şefului Poliţiei Române, în urma verificărilor declanşate în scandalul de la Piatra Neamţ.

Traian Igaş a spus că Liviu Popa, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI, va prelua postul de şef al Poliţiei Române, în locul lui Petre Tobă, iar Ioan Dascălu, ataşat de Interne la Ambasada României din Marea Britanie, pe cel al secretarului de stat în MAI, în locul lui Dan Valentin Fătuloiu.

Numele secretarului de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu este legat de cel mai mare scandal de corupţie din Poliţie.

Dan Fătuloiu, alături de fiul său, Alexandru (administrator a şase firme-n.r.), l-a denunţat pe omul de afaceri Cătălin Chelu că a vrut să-l mituiască, în schimbul rezolvării favorabile a celor 48 de dosare penale în care omul de afaceri este cercetat. Valoarea mitei se ridică la un milion de euro.

Chestorul general Dan Valentin Fătuloiu crede că a fost "trădat" de poliţiştii de la Economic, după ce le-a cerut acestora analizarea dosarelor în care Chelu era cercetat.

"Am fost trădat de unii ofiţeri de la Economic, dar şi de unii şefi din IGP, Vrancea, Vaslui, Brăila şi Galaţi", a precizat Fătuloiu pentru Gândul.

Fătuloiu a precizat că a informat structurile abilitate în legătură cu trădările din Poliţie. "Probabil că DNA se ocupă de aceste persoane. Se va vedea în rezultatele dosarului de la DNA", a mai spus secretarul de stat.

Chestorul şef Dan Fătuloiu, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a dispus, în noiembrie 2009, centralizarea la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor a datelor privind activitatea lui Cătălin Chelu, cercetat în numeroase dosare penale, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ulterior, Dan Valentin Fătuloiu a primit responsabilităţi sporite în privinţa acestui tip de criminalitate organizată, ca urmarea a desemnării sale, în calitate de reprezentant al MAI, în grupul de lucru inter-instituţional constituit în scopul eficientizării acţiunilor de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, cât şi pentru asigurarea suportului operativ organelor de urmărire penală, în baza unui Plan Naţional Comun de Acţionare, prin care au fost corelate atribuţiile mai multor ministere.

Chestorul şef de poliţie Dan Valentin Fătuloiu a fost numit la conducerea Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) în octombrie 2009, la propunerea ministrului Vasile Blaga.

Ulterior, în iulie 2010, după ce Guvernul a decis reducerea numărului secretarilor de stat, Blaga anunţa că Fătuloiu este unul din cei trei secretari de stat care rămân în funcţii. Blaga declara atunci că Dan Valentin Fătuloiu va deveni "un fel de şef de stat major al ordinii publice", care să coordoneze celelalte trei arme din subordinea MAI - Poliţia, Jandarmeria şi Poliţia de Frontieră.

Dan Valentin Fătuloiu a fost, din 1994 până în 1997, inspector şef la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa, după care, din 1997 până în 2000, inspector şef la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş.

În 2000 devine şef al Poliţiei Capitalei, de unde, în 2004, ajunge director adjunct al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Un an mai târziu devine inspector general al Polţiei Române, funcţie din care pleacă, în 2007, devenind şef al Biroului ataşatului afacerilor interne în Statele Unite ale Americii, cu funcţie de ministru-consilier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici