IGPR: Interpol Bucureşti, informat de Interopol Jakarta privind prinderea lui Nicolae Popa

Interopol Bucureşti a fost informat, joi, de către Interpol Jakarta cu privire la arestarea lui Nicolae Popa, urmărit internaţional din 2002, pe numele lui fiind emise în 2002 un mandat de arestare preventivă pentru infracţiuni economice, iar în 2009 altul de executare a pedepsei cu închisoarea.

319 afișări
Imaginea articolului IGPR: Interpol Bucureşti, informat de Interopol Jakarta privind prinderea lui Nicolae Popa

IGPR: Interpol Bucureşti, informat de Interopol Jakarta privind prinderea lui Nicolae Popa

"În cursul acestei zile, Interpol Bucureşti a fost anunţat de către Interpol Jakarta cu privire la arestarea, la data de 2 decembrie a.c., a cetăţenului român P. Nicolae, de 45 de ani, urmărit internaţional din anul 2002. Pe numele acestuia, în ianuarie 2002, a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru săvârşirea de infracţiuni economice, iar în iunie 2009 un mandat de executare a pedepsei închisorii, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi delapidare, fiind condamnat la 15 ani închisoare şi, în solidar cu părţile responsabile civilmente, persoane fizice şi persoane juridice, la plata despăgubirilor către părţile civile constituite, la nivelul sumelor efectiv investite, indexate cu rata inflaţiei", informează, joi, într-un comunicat Poliţia Română.

Potrivit sursei citate, în fapt, în 18 septembrie 1998, Nicolae Popa, "în calitate de director general al unei societăţi comerciale a însuşit din depozit 65.359 acţiuni la valoarea de 25.376 lei/acţiune, pe care le-a remis unui intermediar în scopul de a fi vândute la un preţ de 765.000 lei/buc., prejudiciul creat fiind de aproximativ 50 de miliarde lei vechi".

Inspectoratul General al Poliţiei Române a sesizat Tribunalul Municipiului Bucureşti - Secţia a II-a Penală şi Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, pentru a iniţia procedurile de extrădare a acestuia, adaugă Poliţia.

Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a fost arestat, în 2 decembrie, de autorităţile din Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.

Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Instanţa supremă a menţinut mare parte a cuantumului pedepselor stabilite pentru inculpaţii din acest dosar, printre care Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, şi Nicolae Popa, fost director al Gelsor, grup financiar cu activităţi de brokeraj şi pe piaţa fondurilor de investiţii, prin care se derulau şi tranzacţiile cu unităţi de fond de la FNI.

Astfel, Ioana Maria Vlas a rămas cu pedeapsa de zece ani de detenţie, pentru înşelăciune şi abuz în serviciu. În cazul lui Nicolae Popa, acesta a rămas cu decizia de condamnare la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune şi delapidare, infracţiunea de fals fiindu-i prescrisă.

În acest proces, Curtea de Apel Bucureşti - ca instanţă de apel - a renunţat la audierea lui Sorin Ovidiu Vântu, întrucât acesta nu s-a prezentat în faţa instanţei, în pofida citaţiilor de aducere cu mandat de la judecători, iar instanţa a epuizat mijloacele procedurale pentru a-l aduce la proces.

Cea care ceruse audierea lui Sorin Ovidiu Vântu a fost Ioana Maria Vlas, aceasta susţinând că omul de afaceri a fost scos de sub urmărire penală în rechizitoriul întocmit de Ministerul Public, deşi ar fi fost beneficiarul unor sume importante din fondul de investiţii. Vlas mai susţinuse că Vântu ar trebui să aibă cel puţin calitatea de instigator sau de complice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici