IGPR: Poliţiştii IPJ Prahova şi din Direcţia Operaţiuni Speciale au respectat normele în cazul lui Sebastian Ghiţă

Nu au fost constatate încălcări ale normelor procedurale în cazul activităţii poliţiştilor din cadrul I.P.J. Prahova şi a celor din Direcţia Operaţiuni Speciale în ceea ce-l priveşte pe fostul deputat Sebastian Ghiţă, anunţă Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

1511 afișări
Imaginea articolului IGPR: Poliţiştii IPJ Prahova şi din Direcţia Operaţiuni Speciale au respectat normele în cazul lui Sebastian Ghiţă

IGPR: Poliţiştii IPJ Prahova şi din Direcţia Operaţiuni Speciale au respectat normele în cazul lui Sebastian Ghiţă (Imagine: Marian Ilie/ Arhiva Mediafax Foto)

Ca urmare a solicitării ministrului de Interne, Dragoş Tudorache, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), a fost efectuată o anchetă internă, referitor la activităţile desfăşurate în cazul fostului deputat Sebastian Ghiţă.

"Poliţiştii din cadrul I.P.J. Prahova au executat activităţi de aducere la îndeplinire a citaţiei procedurale, a mandatului de aducere, precum şi de executare a măsurilor controlului judiciar. Poliţiştii din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale au desfăşurat activităţile dispuse de procuror, prin ordonanţă. Acestea au avut drept scop completarea materialului probator, fără limitarea libertăţii de mişcare a inculpatului Ghiţă Sebastian. Cu privire la aceste activităţi nu au fost constate încălcări ale normelor procedurale, iar în ceea ce priveşte cooperarea interinstituţională s-au dispus măsuri pentru îmbunătăţirea acesteia", potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), remis miercuri MEDIAFAX.

Poliţiştii anunţă că vor continua cercetările pentru punerea în executare a mandatului de aducere emis pe numele lui Sebastian Ghiţă, "cadrul procedural limitând activităţile, comparativ cu măsurile dispuse în cazurile de dare în urmărire a unei persoane".

Totodată, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a intensificat verificările la punctele de trecere a frontierei, având în vedere că magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, marţi, să menţină interdicţia de a părăsi teritoriul României pentru fostul parlamentar. Până în prezent, nu au rezultat date care să confirme ieşirea din ţară a lui Sebastian Ghiţă.

Concluziile anchetei au fost prezentate procurorului, mai precizează IGPR.

Instanţa supremă a decis, marţi, să respingă solicitarea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul lui Sebastian Ghiţă, astfel că fostul deputat rămâne în continuare cu măsura control judiciar pe cauţiune şi cu interdicţia de a părăsi ţara. Decizia magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) este definitivă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut, marţi, înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauţiune cu arestul preventiv în cazul lui Sebastian Ghiţă pe motiv că fostul deputat nu a respectat obligaţia de a fi prezent ori de câte ori i s-a solicitat de către organul judiciar, dar şi suspiciunea rezonabilă că acesta ar fi părăsit teritoriul ţării. Un alt aspect invocat de procurori a fost reprezentat de anturajul fostului parlamentar.

Pe de altă parte, avocatul lui Sebastian Ghiţă a precizat că în contestaţia procurorilor nu se regăseşte cererea de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea a arestului preventiv, aceasta fiind formulată doar oral, aşa că a cerut instanţei să o respingă drept inadmisibilă şi nefondată. Totodată, avocatul a susţinut că Sebastian Ghiţă a fost citat în dosarul "Ponta-Blair", însă în respectiva cauză fostul deputat nu are nicio măsură preventivă. Apărătorul a mai argumentat că fostul parlamentar ar fi avut abia miercuri obligaţia de a se prezenta la poliţie, invocând de asemenea faptul că nu se poate dovedi că a avut la cunoştinţă despre derularea procesului de marţi.

Pe 16 decembrie, ÎCCJ a admis solicitarea fostului deputat de ridicare a interdicţiei de părăsire a ţării "fără încuviinţarea organului competent", în dosarul în care este judecat alături de foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Aurelian Mihăilă şi Liviu Tudose, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova, Constantin Isps, şi Viorel Dosarul, fost şef al Poliţiei Judeţene Prahova. Decizia de ridicare a interdicţiei, nedefinitivă şi nici executorie, i-a fost înmânată lui Sebastian Ghiţă luni dimineaţă, 19 decembrie, când acesta s-a prezentat la sediul IPJ Prahova pentru măsura controlului judiciar, potrivit unui comunicat remis de Poliţia Română.

Fostul deputat a fost citat miercurea trecută, la ora 12, de către procurorii DNA Ploieşti, în dosarul Ponta – Blair în care este acuzat de spălare de bani. Sebastian Ghiţă nu s-a prezentat, în faţa procurorilor ajungând doar avocaţii săi, ulterior fiind dat în consemn la frontieră.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici