Ilie Năstase şi-a plătit amenda pentru discriminare

Fostul tenisman Ilie Năstase a depus, joi, la sediul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) chitanţa care atestă că şi-a plătit amenda de 600 de lei primită de la Colegiul instituţiei după ce a fost găsit vinovat de declaraţii discriminatorii la adresa comunităţii rome.

38 afișări
Imaginea articolului Ilie Năstase şi-a plătit amenda pentru discriminare

Ilie Năstase şi-a plătit amenda pentru discriminare (Imagine: Bogdan Dănescu/Mediafax Foto)

"Domnul Năstase s-a prezentat, astăzi (joi, n.r.), la sediul nostru şi a depus la secretariat chitanţa care atestă că a plătit amenda pe care am dispus-o în cazul domniei sale, în urma declaraţiilor discriminatorii", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele CNCD, Csaba Ferenc Astalosz.

Preşedintele CNCD s-a declarat impresionat de gestul fostul sportiv şi de fair-play-ul de care a dat dovadă recunoscându-şi greşeala.

În decembrie 2010, fostul tenisman român Ilie Năstase a fost amendat cu 600 de lei pentru declaraţiile discriminatorii la adresa comunităţii rome, decizia fiind luată de Colegiul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării cu unanimitate de voturi.

"Domnul Năstase a fost amendat cu 600 de lei pentru declaraţiile sale la adresa comunităţii de romi, în special pentru referirea la oportunitatea deportării membrilor acestei etnii", declarau atunci, pentru MEDIAFAX, surse din CNCD.

În octombrie 2010, fostul tenisman Ilie Năstase declara, pentru Pro Sport, că preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, "are dreptate în problema ţiganilor" şi că, dacă ar fi fost preşedintele României, i-ar fi trimis pe romi în Harghita, schimbând astfel componenţa etnică a zonei.

"Sarkozy are dreptate în problema ţiganilor. Da, aceasta este părerea mea. Văd că unii politicieni din România şi din alte ţări îi condamnă pe francezi, vorbesc despre drepturile omului şi libera circulaţie. Pe mine m-ar deranja să stea cineva cu cortul în faţa casei mele, să mă agaseze prin cerşit, să-mi sperie copiii care se joacă. Francezii nu au nimic cu cei care îşi văd de treabă, dar când vii la Paris să dai în cap, să furi, atunci n-ai la ce te aştepta", declara Năstase, la Paris, pentru Pro Sport.

El afirma că şeful statului francez şi-a apărat cetăţenii, aşa cum ar trebui să facă şi preşedintele României, apreciind că problema romilor trebuie rezolvată de români, nu de francezi.

"Ştiţi ce aş fi făcut eu dacă eram preşedintele României? I-aş fi trimis pe ţigani în Harghita, că oricum acolo sunt foarte mulţi maghiari şi vreo 12 români. Le-aş crea condiţii. În felul acesta s-ar schimba şi componenţa etnică a zonei. Ceauşescu a greşit. Trebuia să facă în Harghita ce au făcut ruşii în Basarabia. Eu aş vrea ca şi românii din Ungaria să aibă aceleaşi drepturi cu maghiarii din România", mai spunea atunci fostul tenisman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici