Imagini foto cu românul ACUZAT de TERORISM, convertit la islam care plănuia să bombardeze trupele speciale ale MAI

Au fost date publicităţii primele fotografii cu Cristian Bîrzu, românul arestat pentru acte de terorism, după ce acesta a vrut să comită "atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării". Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au emis, miercuri noaptea, mandat de arestare preventivă pe numele lui Cristian Bîrzu, bărbatul din Neamţ, acuzat de acte de terorism. Decizia a fost luată după aproape 7 ore de deliberări.

3506 afișări
Imaginea articolului Imagini foto cu românul ACUZAT de TERORISM, convertit la islam care plănuia să bombardeze trupele speciale ale MAI

Imagini foto cu românul ACUZAT de TERORISM, convertit la islamm care plănuia să bombardeze trupele speciale ale MAI

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Iaşi, Diana Micu Cheptene, a declarat miercuri noaptea, corespondentului MEDIAFAX, că s-a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Cristian Bîrzu. Potrivit DIICOT, acesta vrut să comită „atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării”, potrivit DIICOT.

Sursa: Facebook

Mandate de arestare au fost date şi pe numele lui Gabriel Pintilie, Cristian Aştefănoaei şi Constantin Mandache, acuzaţi de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

Decizia magistraţilor Curţii de Apel Iaşi a venit după aproape 7 ore de deliberări. Cei patru bărbaţi au fost duşi în Arestul IPJ Iaşi.

„În fapt s-a reţinut că inculpatul Bîrzu Cristian, domiciliat în Roman, judeţul Neamţ, cetăţean român convertit la islam şi identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania şi în Romania, şi-a exprimat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta aflându-se sub măsura controlului judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău”, arată DIICOT, într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.

Bărbatul a fost condamnat pe 2 februarie 2015 de către Tribunalul Neamţ la cinci ani de închisoare pentru tentativă de omor, faptă ce a avut loc în februarie 2013, victima, un bărbat de 42 de ani, fiind înjunghiată în zona gâtului. Potrivit DIICOT, în timpul executării pedepsei într-un penitenciar din Germania, bărbatul a intrat în contact cu mai mulţi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, şi s-a raliat la ideologia acestora, declarându-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase.

„Deşi era plasat sub control judiciar, inculpatul Bîrzu Cristian şi-a manifestat intenţia de a părăsi România, prin orice mijloc şi indiferent de consecinţe, pentru a se deplasa în Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunităţii musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria”, arată procurorii.

Anchetatorii au stabilit de asemenea şi existenţa unui grup infracţional organizat iniţiat în cursul anului 2017 de către ceilalţi trei reţinuţi şi un alt suspect, specializat în contrafacerea de documente şi înscrisuri oficiale, respectiv cărţi de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverinţe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuţe de înmatriculare auto, autorizaţii de transport etc.

„La gruparea infracţională a aderat şi inculpatul Bîrzu Cristian care şi-a manifestat în nenumărate rânduri intenţia de a ajuta şi susţine persoane de origine musulmană sau persoane refugiate din ţările în care se desfăşoară conflicte armate, de a pătrunde în spaţiul european, prin punerea la dispoziţia acestora, contra cost, a documentelor de care aceştia au nevoie, documente falsificate de către membrii grupului infracţional menţionat mai sus. În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că inculpaţii Aştefănoaei Cristian şi Pintilie Gabriel se ocupau personal de falsificarea actelor iar inculpatul Mandache Constantin avea rolul de a falsifica acte şi de a găsi persoane interesate de falsificarea acestora, de a prelua documentele necesare falsificării, de a primi sumele de bani date pentru falsificare şi de a remite ulterior actele fasificate”, potrivit sursei citate.

Cristian Bîrzu a aderat la grupare în 2017, el având rolul de a indentifica clienţi interesaţi să obţină acte falsificate, oameni de la care primea bani.

Totodată, bărbatul a obţinut acte false de la membrii grupării pentru a ieşi ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv.

„În urma administrării materialului probator a rezultat faptul că, la sfârşitul lunii iulie 2017, inculpatul Bîrzu Cristian a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetăţean sirian care se afla pe teritoriul Marii Britanii căruia, prin intermediul membrilor grupării infracţionale, i-a efectuat un buletin de identitate românesc pe care ulterior l-a expediat în Marea Britanie”, arată DIICOT.

Referat: Românul reţinut pentru terorism, legături inclusiv cu interlopul bucureştean Ioan Clămparu

Cristian Bîrzu, bărbatul din Roman reţinut de DIICOT pentru terorism, fiind suspectat că plănuia atacuri cu bombă vizând trupele speciale ale MAI, avea legături inclusiv cu interlopul bucureştean Ioan Clămparu, arată procurorii în referatul cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că, în timpul deplasărilor repetate în laşi, după ce a fost eliberat din penitenciar, dar şi în contextul relaţiilor în lumea interlopă, Cristian Bîrzu şi-ar fi procurat materiale/ dispozitive pe care să le utilizeze într-un atac violent.

"Inculpatul BÎRZU CRISTIAN s-a exprimat clar, în sensul că nu este dispus sub nicio formă şi nu ar mai accepta/suporta o nouă perioadă de detenţie în România şi nu mai are nimic de pierdut, motiv pentru care plănuieşte să-i lase să intre în casa sa pe membrii trupelor de intervenţie, după care să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat", potrivit documentului.

În timpul încarcerării la Penitenciarul Iaşi, bărbatul a avut un comportament foarte violent, s-a impus ca şef de cameră şi a fost diagnosticat cu afecţiuni psihice, respectiv tulburare de comportament şi psihopatie iritabil-impulsivă, acesta fiind recidivist, arată procurorii.

"Cetăţeanul român BÎRZU CRISTIAN, conform datelor media, este unul din cei mai violenţi traficanţi de persoane, fiind stabilit în legătură inclusiv cu interlopul bucureştean Ioan Clămparu", mai arată procurorii în refratul cu propunerea de arestare preventivă.

Astfel, în timpul cât a stat în închisoare, Cristian Bîrzu a dobândit o repulsie faţă de trupele speciale şi şi-a manifestat dorinţa de a se răzbuna pe ei.

"BÎRZU CRISTIAN: Da, e de la Gardă. ...[expresie licenţioasă] în morţii lor! Eu le pregătesc o bombă! Eu nu mai vin înapoi la puşcărie! Păi!
DOMN: [râde] Ştiu că eşti nebun.
BÎRZU CRISTIAN: Eu sunt conştient. Eu sunt aici, pe mine nu mă mai motivează nimic, mă, că dacă-mi dă mandatu’ ăsta mare, eu... [expresie licenţioasă] în morţii lor!
DOMN: Îi omori!
BÎRZU CRISTIAN: Cu tot cu ei. Patru, cinci mascaţi am luat cu mine şi la revedere! O să auziţi voi de mine!
DOMN: Cum?
BÎRZU CRISTIAN: O să auziţi voi de mine ce-am făcut afară! Eu la puşcărie viu nu mai ajung!
......................................................................................................................................
BÎRZU CRISTIAN: Nu suport nici măcar...[cuvânt trivial] nimic, să le văd. Să mor, nu vreau nimic! Eu acuma mă concentrez pe cazu’ ăsta. La revedere! Nu-mi trebuie, frate! Am fost la, la mosc-..., la ăsta, la JAMIRA, aicea la... S-o făcut musulman. Ştii că eu m-am convertit?
DOMN: Da, te-ai pocăit.
BÎRZU CRISTIAN: Nu pocăit, frate, converit la musulmani!", se arată într-o discuţie avută de bărbat pe 16 martie cu o persoană neindentificată.

Mai mult, anchetatorii au stabilit că, pe 25 martie, bărbatul a sunat la Serviciul Unic de Apeluri de Urgenţă 112, spunând că are două grenade pe care vrea să le folosească şi aşteaptă trupele de intervenţie ale Poliţiei Române.

"OPERATOR: 112, ce urgenţă aveţi? Alo, ce urgenţă aveţi?
BÎRZU CRISTIAN: Alo!
OPERATOR: Spuneţi, ce urgenţă aveţi?
BÎRZU CRISTIAN: N-am nicio urgenţă ! Pregătiţi zece – cinşpe mascaţi să vină peste mine...Bîrzu Cristian mă numesc... (neinteligibil). zece - cinşpe mascaţi am nevoie de la antitero să vină peste mine, asta vreau! Să le văd feţele aici când ajung la apartamentul meu, asta vreau ... zece - cinşpe mascaţi...
BÎRZU CRISTIAN: Urgenţă, vrei urgenţă?
OPERATOR: da, ce urgenţă...?
BÎRZU CRISTIAN: Pune aşa...trimite antitero peste mine ca să sară fulgii din ei, cu toate trupele lor, cu abuzurile care le fac ei...Trimite-i încoace peste mine să –i arunce două, două grenade să sară în aer ...(neinteligibil). Trimite mascaţii încoace...", se arată în discuţia purtată de către Bîrzu cu operatorul de la 112.

Totodată, bărbatul făcea parte dintr-o grupare care falsifica documente, iniţiată în 2017 de către Cristian Aştefănoaei, Gabriel Pintilie, Constantin Mandache şi un alt suspect, gruparea fiind specializată în falsificarea de documente şi înscrisuri oficiale, respectiv cărţi de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverinţe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuţe de înmatriculare auto, autorizaţii de transport.

Potrivit referatului cu propunerea de arestare, preţul pentru un permis şi un paşaport contrafăcut era de 2.500 euro.

Procurorii DIICOT Iaşi l-au reţinut pe Cristian Bîrzu, pentru acte de terorism, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi trafic de migranţi şi Gabriel Pintilie, Cristian Aştefănoaei şi Constantin Mandache, pentru iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. Cei patru au fost prezentaţi Curţii de Apel Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici