Video IMAGINILE ZILEI: Un urs care s-a plimbat astăzi mai bine de trei ore prin Sibiu a fost ucis din cauza lipsei protocoalelor în astfel de situaţii - VIDEO

Cazul animalelor sălbatice care ajung în oraşe şi sate în căutarea hranei este tratat diferit în fiecare judeţ, în funcţie de presiunea publică şi de dotarea echipajelor de intervenţie, ursul ucis în Sibiu reclamând necesitatea unei proceduri unitare care să fie aplicată în astfel de situaţii.

5701 afișări

Ursul ucis miercuri dimineaţă în Sibiu dezvăluie lipsa de pregătire a autorităţilor în astfel de situaţii pentru că nu există, la nivel naţional, un protocol.

"Nu există o procedură clară pentru astfel de evenimente, dar în măsura în care suntem sesizaţi luăm toate măsurile pentru a asigura liniştea şi siguranţa populaţiei", a declarat comisarul şef Tiberiu Iulian Ivancea, şeful Poliţiei Sibiu.

Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni” a susţine că acţiunea de prindere şi ucidere a ursului care a umblat trei ore pe străzile din centrul Sibiului este ilegală.

„În primul rând este ilegal ce au făcut. E o crimă să omori un ursuleţ care nu reprezintă un pericol, care nu a atacat şi nu a făcut rău la nimeni. Au alergat trei ore după el, timp în care acest urs nu a manifestat nicio formă de agresivitate. Nu a sărit, nu a atacat. El era flămând şi speriat şi ei ar fi trebuit să îl apere, nu să îl împuşte. Ar fi trebuit să îi creeze un culoar şi să-l trimită înapoi în pădure, să îl înconjoare într-o curte.(...) Era un urs brun. Aceste animale sunt protejate prin Convenţia de la Berna, care este o convenţie ratificată de România prin legea 13/1993. Aceasta interzice capturarea, omorârea, exploatarea, folosirea urşilor în orice condiţii. Pentru orice exemplar de urs omorât trebuie o decizie a Ministerului Mediului şi acesta raportează la Europa câţi urşi a omorât anual.(...) Mi-e milă de cel care a apăsat pe trăgaci”, a mai spus Cristina Lapis.

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Naturii Animal Life şi-au exprimat dezacordul faţă de uciderea animalului şi observă lipsa protocolului pentru situaţii de urgenţă atunci când este vorba despre animale.

"Observăm din nou că lipsa de colaborare şi lipsa unui protocol pentru situaţii de urgenţă care implică animale au dus la împuşcarea inutilă a unui animal. Ne oferim sprijinul pentru crearea unui cadru de discuţii şi a unui cadru de colaborare pentru instituţiile responsabile şi organizaţiile din domeniul protecţiei animalelor", au scris pe siteul Asociaţiei, reprezentanţii Animal Life.

Faţada Teatrului pentru Copii şi Tineret „Gong” din Sibiu Sibiu va fi iluminată în roşu, în amintirea puiului de urs împuşcat miercuri dimineaţa.

"Ne-am făcut griji, desigur. Siguranţa locuitorilor oraşului şi a turiştilor este primordială. E regretabil, totuşi, că acest pui de urs a fost împuşcat şi nu tranchilizat. Pentru a ne exprima regretul pentru acest pui de urs care a trecut pe lângă teatrul nostru, am decis să iluminăm faţada clădirii cu patru bare led de exterior”, a transmis Adrian Tibu, managerul teatrului.

Ursul ucis aproape de centrul Sibiului este al doilea animal sălbatic împuşcat în Sibiu în ultimii ani, după ce, în februarie 2012, o tigroaică a evadat de la Zoo şi a fost ucisă în pădure.

La începtul lunii aprilie 2015, însă, un urs de 60 de kilograme a fost capturat viu, cu ajutorul unui câine Saint Bernard, în pivniţa unei case din apropierea centrului Sibiului. Animaul a fost dus la Grădina Zoologică, iar de aici a fost predat Rezervaţiei de Urşi de la Zărneşti.

În pădurile din Bistriţa-Năsăud, unde există cea mai mare concentraţie de urşi bruni din România, există şi cele mai dure pedepse pentru braconaj, ultimul recensământ realizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului în 2016 arătă că aici trăiesc 520 de urşi, de aproape 4 ori peste efectivul optim.

"Anul acesta nu am primit acceptul pentru a recolta urs. Am avut un caz, în comuna Milaş unde un urs a atacat şi omorât doi porci, două vaci şi mai multe oi, însă solicitările vânătorilor de a se aproba recoltarea de urşi nu au fost acceptate deocamdată. Cu braconierii nu mai avem probleme de multă vreme, nici nu este de mirare după incidentul din urmă cu câţiva ani când un braconier a fost obligat de instanţă să plătească 40.000 de euro pentru trofeul de urs pe care l-a împuşcat", a declarat corespondentului MEDIAFAX, Valer Negruşa directorul executiv al Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Bistriţa-Năsăud.

Judecătoria Bistriţa a dat în urmă cu doi ani una dintre cele mai grele pedepse braconierilor. Judecătorii l-au obligat pe un braconier, Ioan Pop, care a împuşcat un pui de urs în localitatea Cuşma, să plătească Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud suma de 40.000 de euro ca despăgubiri civile pentru ursul pe care l-a omorât.

În plus, bărbatul a fost cercetat penal pentru braconaj, uz de armă letală fără a avea acest drept şi transportul ilegal de bună şi a fost condamnat şi la doi ani de închisoare cu executare.

Chiar dacă numărul de urşi este de patru ori mai mare decât cel optim stabilit de APM, cazurile în care urşii le-au creat probleme omanilor au fost puţine şi izolate, ultimul incident fiind înregistrat în luna iunie când un cioban din Livezile a fost atacat de o ursoacă cu pui care s-a speriat de prezenta bărbatului în pădure. Sătenii au cerut la acea vreme să fie împuşcată ursoaica însă vânătorii nu au primit acceputul de recoltare, iar alte probleme nu au mai fost semnalate în zonă.

Urşii au fost, în ultimii ani, un punct de atracţie pe Valea Superioară a Prahovei. Li se mai spune "urşii gunoieri" întrucât au putut fi zăriţi din ce în ce mai des prin staţiunile Sinaia sau Buşteni, în timp ce căutau mâncare prin tomberoane. Turiştii s-au obişnuit cu acest comportament, considerat de specialişti "deviant".

În 2012, în Sinaia, au fost luate măsuri după ce urşii aproape că au pus stăpânire pe Drumul Cotei. Turiştii se opreau să facă poze, iar animalele mâncau chiar şi din mână.

În luna august a anului 2012, 12 urşi din zona staţiunii Sinaia au fost relocaţi în pădurile din judeţul Argeş, în urma demersurile făcute de către autorităţile locale. Alte exemplare de urs au fost relocate, în acelaşi an, din Buşteni, zona Gura Diham.

"Au fost recoltate prin împuscare două exemplare (masculi), deşi acordul Direcţiei Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului şi Padurilor a fost pentru trei exemplare masculi. Un exemplar nu a mai fost recoltat deoarece s-a solicitat de către Asociaţia de protecţie a animalelor "Milioane de prieteni" din Braşov, capturarea şi relocarea acestuia la Sanctuarul de urşi Liberty Zărneşti", se arăta într-un comunicat al Direcţiei Silvice Prahova .

Problema urşilor gunoieri din Sinaia sau Buşteni nu a fost nici în prezent rezolvată. În această vară animalele au ajuns în zona corturilor de la Gura Diham, iar câţiva oameni au fost răniţi.

Pe 6 iulie 2015, pădurarii şi jandarmii au fost chemaţi să intervină în cazul unui pui de urs prins într-un laţ montat de braconieri, într-o pădure din Buşteni. Animalul a fost găsit de un grup de turişti care mergeau pe traseul Cascada Urlătoarea.

"De-a lungul timpului am mai gasit zone cu capcane, dar ce am găsit aici depăşeşte orice imaginaţie. Nu am văzut aşa ceva nici măcar pe Discovery. Foarte multe capcane, cel puţin zece", declara la acea vreme Clementin Neguţescu, inginer mediu la Parcul Natural Bucegi.

La începutul lunii septembrie, anul acesta, un urs care căuta mâncare a rămas prins într-un gard de sârmă, în localitatea Comarnic şi a fost eliberat câteva ore mai târziu. Potrivit Poliţiei Prahova, un localnic a sunat la 112 să anunţe incidentul. Omul a auzit zgomotele produse de ursul prins în sârma ghimpată.

"Noi am fost sesizaţi că un urs s-a prins în gardul unei grădini aflată undeva la marginea pădurii. Am anunţat şi AJVPS-ul. Din primele verificări, se pare că nu este vorba de o capcană montată ci ursul s-a prins accidental", a declarat, atunci, Marian Popescu, purtătorul de cuvânt al IJP Prahova.

Anul acesta, Directia Silvică Prahova a făcut cerere de relocare pentru cinci urşi dar şi pentru împuşcarea a trei exemplare. Potrivit sursei citate, urşii pentru care s-a cerut aprobarea de a fi împuşcaţi provin din Sinaia, Buşteni şi Măneciu, în urma reclamaţiilor primite de la cetăţeni. La Sinaia, un urs a intrat chiar într-o casă de vacanţă şi căuta mâncare în frigider.

În judeţele Harghita şi Covasna autorităţile au împuşcat în acest an câte un urs agresiv, unul dintre ei pentru că atacase un om, iar celălalt pentru că atacase zeci de animale din gospodăriile oamenilor.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos Laszlo, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că în judeţ au fost relocaţi pe alte fonduri de vânătoare un număr de patru urşi.

"La nivelul judeţului Harghita am avut cazuri de relocări a patru urşi din zona Băilor Tuşnad pe alte fonduri de vânătoare. Am avut şi un caz în care un vânător a împuşcat un urs agresiv, care tocmai atacase un om, a fost o intervenţie de forţă majoră în zona Gheorgheni, iar omului respectiv i s-a salvat, astfel, viaţa", a spus Domokos.

Un alt urs agresiv a fost împuşcat în judeţul Covasna, în luna mai, după ce făcuse numeroase pagube.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat la rândul său că ursul respectiv atacase porci, o vacă, 20 de oi.

„A fost recoltat, adică împuşcat, nu relocat, pentru că nu îl primea nimeni pe alte fonduri de vânătoare să producă pagube şi acolo. Trebuie să fim aproape de oameni, vin oamenii nemulţumiţi la noi, dacă nu intervenim, le mănâncă urşii animalele din gospodărie şi le distrug culturile”, a spus Neagu.

În judeţul Cluj, autorităţile au încercat să relocheze un urs care atacase mai multe animale şi gospodării în comuna Băişoara, dar operaţiunea a eşuat, astfel încât s-a cerut aprobarea Ministerului Mediului pentru împuşcarea animalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici