Imnul Ungariei, intonat din nou în faţa Prefecturii Covasna ca protest faţă de amenda dată PCM

Peste 300 de persoane au intonat, marţi, din nou, imnul Ungariei, în faţa Prefecturii Covasna, în semn de protest faţă de amenda de 5.000 de lei dată de instituţie Partidului Civic Maghiar (PCM), pentru intonarea aceluiaşi imn la Ziua solidarităţii naţionale a maghiarilor, din 4 iunie.

3890 afișări
Imaginea articolului Imnul Ungariei, intonat din nou în faţa Prefecturii Covasna ca protest faţă de amenda dată PCM

Imnul Ungariei, intonat din nou în faţa Prefecturii Covasna ca protest faţă de amenda dată PCM (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Protestele faţă de aplicarea amenzii au început luni şi vor continua pe parcursul săptămânii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Marţi, numărul participanţilor s-a dublat faţă de ziua precedentă, ajungând la 300, liderul PCM Sfântu Gheorghe, Bálint József, cerîndu-le celor prezenţi ca miercuri să vină fiecare cu câte o persoană.

Acesta a declarat presei că finalitatea acţiunilor de protest este ca oamenii din zonă să nu mai trăiască în conflict.

"Finalitatea ar fi să ne împăcăm şi să recunoaştem că fiecare are dreptul să cânte acele cântece pe care le iubeşte, printre care şi imnul naţional. Pentru noi imnul naţional este şi imnul maghiar pentru că suntem maghiari, oriunde am trăi. Noi respectăm şi cântăm şi imnul României, pentru că trăim în această ţară”, a spus Bálint József.

La evenimentul de marţi a fost prezent şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care a declarat că i se pare foarte important că numărul participanţilor a crescut faţă de prima zi de proteste.

"Cred că este foarte important că azi am fost mai mulţi decât ieri (n.r. - luni) şi cu siguranţă am fost mai puţini decât vom fi mâine. Cred că tot ceea ce se întâmplă astăzi în Sfântu Gheorghe, mâine şi la Miercurea Ciuc, iar peste câteva zile în mai multe oraşe din Transilvania, face parte din acel proces care trebuie să aibă ca şi finalitate ca statul român şi comunitatea maghiară din Transilvania să îşi regândească relaţia, pentru că relaţia noastră s-a cam schimbat în ultima perioadă printr-o serie de decizii luate împotriva comunităţii maghiare”, a declarat Antal Árpád.

Luni, la iniţiativa PCM, peste 150 de persoane s-au adunat, cu drapelul Ungariei şi cu steaguri secuieşti, în faţa Prefecturii Covasna, unde au cântat imnul Ungariei de mai multe ori, au citit pasaje din Biblie şi au spus rugăciuni.

În urmă cu câteva zile, Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată, în 4 iunie, în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon.

Prefectul de Covasna, Marius Popica, declara, într-o conferinţă de presă, că amenda nu a fost dată pentru intonarea imnului Ungariei la manifestarea din 4 iunie, ci pentru că nu a fost intonat şi imnul României.

Sâmbătă, consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Barna Pal Zsigmond, a trimis o notă de protest Prefecturii judeţului Covasna, faţă de amenda aplicată filialei judeţene a Partidului Civic Maghiar (PCM) pentru intonarea imnului ungar, potrivit MTI.

Ulterior, prefectul de Covasna, Marius Popica, a declarat că a discutat cu Barna Pal Zsigmond şi i-a explicat că sancţiunea dată PCM nu reprezintă o "lipsă de respect faţă de imnul Ungariei", ci a avut în vedere nerespectarea prevederilor privind intonarea acestuia şi faptul că nu a fost intonat şi imnul României.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, sâmbătă, că i-a semnalat premierului Victor Ponta problemele legate de "dorinţa" prefectului de Covasna de "a se război" cu simboluri maghiare, "imn, steaguri", arătând că ele "pot fi rezolvate foarte uşor, până când ajung lista Guvernului şi structura" în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici