Imunoglobulina, tot mai rară în spitalele din România. Ţara noastră „este în coada clasamentului european la preţul plătit pe substanţă”

  • Spitale mari din România au rămas fără imunoglobulină în ultima săptămână.
  • Ministerul Sănătăţii spune că nu vom mai avea probleme cu imunoglobulina în următoarele luni.
  • Imunoglobulina este vitală şi pentru pacienţii care au trecut printr-un transplant.
410 afișări
Imaginea articolului Imunoglobulina, tot mai rară în spitalele din România. Ţara noastră „este în coada clasamentului european la preţul plătit pe substanţă”

Imunoglobulina, tot mai rară în spitalele din România. Ţara noastră „este în coada clasamentului european la preţul plătit pe imunoglobulină”

Din cauza pandemiei foarte mulţi pacienţi care au alte probleme de sănătate au avut de suferit în ultimul an. Este şi cazul celor cu imunodeficienţe primare.
 
Otilia Stanga este mama unui copil care are nevoie de tratament, dar şi preşedintele unei asociaţii de pacienţi cu imunodeficienţe.
 
„Pentru pacienţii cu imunodeficienţe primare, imunoglobulina inseamnă viaţă. Ei nu pot produce singuri anticorpi împotriva infecţiilor, microbilor şi a tot ce ne înconjoara. Iar imunoglonulina reprezintă anticorpii primiţi de la semeni.”, a spus Otilia Stanga, mamă şi preşedintele unei asociaţii de pacienţi cu imunodeficienţe.
 
Spitale mari din România au rămas fără imunoglobulină în ultima săptămână şi au făcut solicitări de urgenţă pentru a face rost de tratament. Cu această problemă se confruntă şi un spital din Cluj, dar şi Institutul Clinic Fundeni care abia astăzi a semnat un nou contract cu un distribuitor de imunoglobulină.
 
Ministerul Sănăţăţii spune că nu vom mai avea probleme cel puţin în următoarele luni, dar Florin Hozoc, CEO Besmax Farma atrage atenţia că din toamnă s-ar putea să fie un deficit de imunoglobulină nu doar în România, ci şi la nivel mondial.
 
„Am fost invitat la Ministerul Sănătăţii pentru a discuta despre lucrurile pe care le-am făcut publice în ultima perioadă.  Din punctul nostru de vedere sunt semnalele clare ale unui dezechilibru al pieţei ce prevesteşte o criză.  Astăzi, România, este în coada clasamentului europen la preţul platit pe imunoglobulină.”, a declarat Florin Hozoc, CEO Besmax Farma.
 
În România, oamenii îşi pot dona plasma, doar că nu poate fi folosită la fabricarea de imunoglobulină deoarece ţara noastră încă nu îndeplineşte criteriile de siguranţă cerute de Uniunea Europeană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici