În 3 zile, sute de voluntari au refăcut faţadele a 30 de clădiri dintr-un sat din Banat

Peste 400 de voluntari din ţară şi din străinătate au fost în weekend la Fărăşeşti, în comuna Pietroasa, judeţul Timiş pentru a lua parte la Color the Village, evenimentul care îşi propune, an de an, să renoveze 30 de faţade dintr-un sat din Banat.

2013 afișări
Imaginea articolului În 3 zile, sute de voluntari au refăcut faţadele a 30 de clădiri dintr-un sat din Banat

În trei zile sute de voluntari şi locanici au refăcut 30 de faţade, câteva dintre ele fiind ale clădirilor importante pentru comunitate, cu funcţiuni publice.

Şcoala a fost zugrăvită de o echipă de voluntari formată din angajaţi ai Consiliului Judeţean Timiş, iar o echipă de voluntari ai Prefecturii Timiş a lucrat la o casă amplasată în zona centrală a satului. Grădiniţa a fost de asemenea zugrăvită, iar o echipă de tineri voluntari de la Liceul de Arte din Timişoara a realizat pe aceasta o pictură murală. Toate clădirile din centrul satului sunt acum renovate.

În cadrul proiectului a fost inclusă şi moara de apă din localitate, singura de acest fel care se mai păstrează în judeţul Timiş, aflată în stare avansată de degradare. O echipă de voluntari a lucrat trei zile pentru a o repune în valoare, decolmatând roata verticală şi amenajând-o ca pe un mic muzeu.

Comunitatea baptistă din localitate s-a mobilizat şi a zugrăvit complet biserica baptistă nouă, de mari dimensiuni, iar voluntarii au format o echipă pentru a salva biserica baptistă veche de la 1936.

„Fărăşeştiul este un sat extraordinar, şi am dorit să arătăm tuturor adevăratul său potenţial, prin a-i pune în valoare casele şi porţile frumos decorate, amplasarea într-un cadru natural atrăgător, bucatele tradiţionale, astfel încât să creăm bazele unui turism sustenabil pentru comunitatea locală”, a spus Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.

Pe tot parcursul evenimentului, voluntarii au avut parte şi de mese gătite tradiţional, cu sprijinul Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş.

De asemenea, la finalul evenimentului, cu ajutorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului şi a Facultăţii de Horticultură şi Silvicultură, voluntarii au plantat flori de sezon la casele renovate.

Proiectul Color the Village al Asociaţiei Acasă în Banat este unic în ţară şi îşi propune să pune în valoare arhitectura tipică din această zonă.

Anul acesta a avut loc a patra ediţie Color the Village/Colorează Satul, iar anul viitor va fi aleasă altă localitate din Banat. Ediţiile precedente au avut loc la Ilidia (2021), Racoviţa (2020) şi Eftimie Murgu (2019).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici