În România, peste 15.000 de copii şi adolescenţi sub 18 ani au malformaţii cardiace

Mai bine de 15.000 de copii şi adolescenţi din România suferă de malformaţii cardiace. Anual se nasc peste 1.200 de copii cu astfel de probleme, arată INS.

277 afișări
Imaginea articolului În România, peste 15.000 de copii şi adolescenţi sub 18 ani au malformaţii cardiace

În România, peste 15.000 de copii şi adolescenţi sub 18 ani au malformaţii cardiace

Începând cu 1 iunie, de Ziua Copilului, timp de 30 de zile, o clinică privată efectuează gratuit electrocardiograme pentru copiii care au sub 12 ani. Acţiunea face partea din campania “EKG-uri şi fursecuri”.

"Ceea ce încă nu se ştie este faptul că bolile congenitale cardiace pot fi depistate prin investigaţii simple, neinvazive şi nedureroase, precum electrocardiograma şi ecografia cardiacă. În acest moment, încă mai depistăm malformaţii congenitale cardiace la pacienţi adulţi. Diagnosticăm, pentru prima dată, la pacienţi de 50 de ani, o boală cu care s-au născut şi nu au ştiut de ea până la această vârstă. Ne dorim ca România să ajungă la o maturitate medicală astfel încât malformaţiile congenitale cardiace să fie depistate la naştere şi tratate până când nu produc urmări ireversibile", a explicat Iulian Pleşcan, directorul operaţional al unui centru privat.

La nivel internaţional, incidenţa malformaţiilor cardiace congenitale este de nouă cazuri la mie. Cele mai frecvent întâlnite sunt defectul septal atrial - comunicarea anormală între atriul stâng şi atriul drept, persistenţa de canal arterial - între artera pulmonară şi aortă şi defectul septal ventricular - între ventriculul stâng şi cel drept.

Conform INS, în România, şapte din 10 malformaţii pot fi tratate prin intervenţii minim-invazive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici