Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va sesiza CCR în legătură cu proiectul de modificare a Codului de procedură penală

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, marţi, să sesizeze Curtea Constituţională referitor la proiectul de modificare a Codului de procedură penală, adoptat luni seară de plenul Camerei Deputaţilor.

615 afișări
Imaginea articolului Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va sesiza CCR în legătură cu proiectul de modificare a Codului de procedură penală

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va sesiza CCR în legătură cu proiectul de modificare a Codului de procedură penală

"Marţi, 19 iunie 2018, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au constituit în Secţii Unite, conform dispoziţiilor art.25 lit. c) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru sesizarea Curţii Constituţionale în vederea exercitării controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare, asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară", se arată într-un comunicat de presă al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, remis marţi MEDIAFAX.

Astfel, Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au sesizat Curtea Constituţională asupra aspectelor de neconstituţionalitate cuprinse în Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară.

Anterior, surse judiciare au declarat pentru agenţia de presă MEDIAFAX că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, marţi, să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) referitor la proiectul de modificare a Codului de procedură penală.

Judecătorii au luat această decizie în cadrul unei şedinţe a Secţiilor Unite de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De altfel, Ministerul Public şi-a exprimat îngrijorarea, marţi, referitor la maniera în care au fost adoptate unele modificări la Codul penal şi Codul de procedură penală, fără să se ţină cont de observaţiile CSM şi ale asociaţiilor profesionale.

"Ministerul Public îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modul în care au fost adoptate o serie de modificări ale Codului penal şi Codului de procedură penală, fără a fi luate în considerare observaţiile şi propunerile formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii şi asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, fără a exista o consultare şi o colaborare reală cu instituţiile judiciare învestite cu aplicarea legislaţiei penale", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public, remis marţi MEDIAFAX.

Totodată, la nivelul Ministerului Public se face o analiză a aspectelor de neconstituţionalitate privind modificările aduse legislaţiei penale, care va fi înaintată subiecţilor cu drept de sesizare a Curţii Constituţionale, mai precizează instituţia condusă de Augustin Lazăr.

Camera Deputaţilor a adoptat luni, proiectul de lege privind Codul de procedură penală, prin care procurorii vor avea interdicţie de a da informaţii în timpul urmăririi penale a unor persoane, după ce Comisia pentru legile justiţiei a dat în aceeaşi zi raport favorabil acestei iniţiative.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici