Încă o boală periculoasă afectează porcii din România. Primul caz a fost înregistrat într-o gospodărie din Botoşani

Se fac mai multe anchete în Botoşani, după ce într-o gospodărie din oraşul Săveni a fost înregistrat un caz de antrax la un porc. Conducea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului trebuie să se asigure că nu există pericol de transmitere a bolii.

2622 afișări
Imaginea articolului Încă o boală periculoasă afectează porcii din România. Primul caz a fost înregistrat într-o gospodărie din Botoşani

Încă o boală periculoasă afectează porcii din România. Primul caz a fost înregistrat într-o gospodărie din Botoşani

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani, Minodora Vasiliu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că au fost demarate anchete după ce la sediul DSVSA s-a prezentat proprietarul unui porc sacrificat, care a vrut să facă o analiză a cărnii. În urma testelor s-a stabilit că animalul a fost infestat cu antrax, iar toate persoanele care au intrat în contact cu carcasa de porc şi animalele din gospodăria proprietarului au fost testate şi vaccinate.

TITLURILE ZILEI

„Proprietarul unei exploataţii non-profesionale s-a prezentat la laboratorul sanitar-veterinar cu o probă de guşă de la un porc pe care l-a sacrificat din propria iniţiativă, spunând că acel porc a fost tratat cu antibiotic timp de trei-patru zile şi că nu a răspuns la tratament. A hotărât să îl sacrifice, dar îşi dorea foarte tare să afle care este diagnosticul. Am preluat proba, s-au făcut analize inclusiv cea pentru pestă porcină africană care a ieşit negativă. în schimb a ieşit pe culturi Bacillus anthrachis (antrax - n.r.). S-a eliberat de buletin de analiză pentru glos- antrax ceea ce înseamnă o formă a antraxului, cu localizare glosofaringiană, întâlnită foarte rar la porc, se mai numeşte şi angină cărbunoasă pentru că speciile cele mai receptive sunt bovinele ovine şi caprine”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani, Minodora Vasiliu.

Potrivit acesteia, omul avea în gospodărie un singur porc.

„În exploataţia respectivă, proprietarul avea un singur porc, cel sacrificat şi încă 16 bovine pe care le avea la păşune şi care erau vaccinate anti-cărbunos. Fac precizarea că antraxul este o boală telurică, comună omului şi a animalului (...) şi se face vaccinare cărbunoasă la toate speciile respective şi ca urmare, ele nu pot să ia boala”, a explicat Vasiliu.

După ce analizele de laborator au confirmat prezenţa antraxului, persanele care au intrat în contact cu porcul au fost supuse unei anchete epidemiologice iar animalele din zonă au fost monitorizate.

„Am anunţat de urgenţă Direcţia de Sănătate Publică pentru a lua în evidenţă persoanele care au intrat în contact cu porcul în momentul sacrificării. Este vorba de cinci persoane care nu manifestau nici o simptomatologie care ar putea fi atribuită antraxului, a fost informată Prefectura, a fost informat ISU, organele abilitate. Între timp, DSVSA a făcut curăţirea mecanică şi dezinfecţie cu sodă caustică a zonei iar ceea ce a rezultat din sacrificare a fost ridicat şi dus la incineratorul propriu al DSVSA Botoşani. Colegii de la laborator au trimis probele la Bucureşti şi după ce am primit confirmarea s-a recurs la o a doua curăţire mecanică şi dezinfecţie”, a mai spus Minodora Vasiliu.

Vasiliu a afirmat că, din primele date, toate persoanele sunt în afara oricărui pericol, dar anchetele continuă..

Din declaraţia gospodarului, pentru a afla cum a ajuns boala în padocul respectiv, reprezentanţii DSVSA Botoşani au aflat că acesta a luat lucernă, cu tot cu pământ, şi dus-o în padocul porcului, acesta fiind, probabil, cauza îmbolnăvirii animalului

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici