Incendiul de vegetaţie în Harghita: Aproximativ 50 de hectare de pădure de răşinoase, cuprinse de flăcări

Un incendiu care a mistuit, luni, aproape 40 de hectare de pădure tânără de răşinoase şi de păşune şi care a fost localizat în cursul nopţii de luni spre marţi s-a extins în cursul dimineţii, focarele care ardeau mocnit fiind reaprinse de vânt.

313 afișări
Imaginea articolului Incendiul de vegetaţie în Harghita: Aproximativ 50 de hectare de pădure de răşinoase, cuprinse de flăcări

Incendiul de vegetaţie în Harghita: Aproximativ 50 de hectare de pădure de răşinoase, cuprinse de flăcări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Incendiul, care a cuprins o pădure de răşinoase din apropierea comunei harghitene Plăieşii de Jos s-a extins manifestându-se pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare, peste 150 de persoane intervenind pentru limitarea acestuia.

O estimare exactă a suprafeţei incendiate nu se poate face din cauza fumului gros care acoperă versanţii cuprinşi de flăcări, însă pădurarii spun că ar fi vorba despre 50 de hectare, în vreme ce membrii composesoratului susţin că suprafaţa este mult mai mare.

Localnicii spun că incendiul ar fi izbucnit duminică la prânz, după ce ciobani care locuiau la stâna de pe vârful muntelui au făcut un foc pe care l-au lăsat nesupravegheat.

"Azi noapte (în noaptea de luni spre marţi - n.r.) am ajuns acasă la ora 2.00, alaltăieri la 3.00 noaptea, de duminică arde şi nu putem să-l oprim", a declarat corespondentului MEDIAFAX Ambrus Adalbert, un localnic.

La rândul său, Janos Levente, şeful Ocolului Silvic Miercurea Ciuc, în administrarea căruia se află terenul incendiat, a declarat că paguba se ridică, până la ora actuală, la peste 300.000 de lei.

"Avem trei focare pe care încercăm să le localizăm, dar, din cauza vântului care bate, apar noi focare", a afirmat Janos Levente.

Membrii Composesoratului Casinul Nou, în proprietatea căruia se află suprafeţele mistuite de flăcări, susţin că incendiul nu poate fi stins decât cu un elicopter cu apă sau de o ploaie puternică.

Mai mult de 150 de pompieri profesionişti şi voluntari, jandarmi, pădurari şi localnici intervin pentru localizarea incendiului.

Printre ei se află şi un detaşament de 25 de militari de la Brigada 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu", care acţionează de la ora 9.00 cu două mijloace auto la stingerea incediului.

De multe ori, când fumul este prea dens şi devine toxic, sunt nevoiţi să se oprească.

"Avem acum în intervenţie o grupă de jandarmi, o grupă de vânători de munte, avem efectivele de pompieri de la Detaşamentul Miercurea Ciuc şi trei servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă din Plăieşii de Jos, Sânmartin şi Sânsimion. Intervenim cu două motopompe pe care le alimentăm dintr-un pârâu din apropiere şi cu mături, lopeţi, târnăcoape, care să ne ajute să acoperim focarele cu pământ. Atât se poate face, din cauză că e greu accesibilă zona şi nu putem interveni cu tehnica de luptă mecanizată", a spus Radu Monoranu de la ISU Harghita.

Marţi dimineaţă, la Primăria din Plăieşii de Jos a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, la care au participat şi prefectul judeţului, Augusta-Cristina Urzică, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentu Situaţii de Urgenţă şi comanda ISU Harghita.

Ea a inspectat şi zona incendiată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici