INCENDIUL din Colectiv: Starea a şapte răniţi internaţi la Bagdasar este dramatică. Tânăra decedată duminică era arsă pe 90 la sută din corp

Starea a şapte dintre răniţii internaţi la Spitalul "Bagdasar-Arseni" este dramatică, aceştia având arsuri pe suprafeţe mari din corp, potrivit conducerii unităţii.

7217 afișări
Imaginea articolului INCENDIUL din Colectiv: Starea a şapte răniţi internaţi la Bagdasar este dramatică. Tânăra decedată duminică era arsă pe 90 la sută din corp

Starea a şapte răniţi internaţi la Bagdasar este dramatică (Imagine: Andreea Tanase/Mediafax Foto)

"Situaţia unui număr de şapte pacienţi este dramatică. Sunt în ventilaţie mecanică. Au suferit afectări de diferite grade ale căilor respiratorii. Suprafaţa arsă a corpului este de minimul 30 la sută, ceea ce face îngrijirea lor o problemă delicată", a spus directorul medical al spitalului, Mircea Gorgan, într-o conferinţă.

El a adăugat că aceşti pacienţi pot fi trataţi în condiţii optime, în săli de operaţie dedicate, întrucât cel mai mare risc la care sunt expuşi este contaminarea externă.

Gorgan a mai afirmat că o refacere completă se face în luni şi ani de zile. "Sunt proceduri succesive, care pe lângă repararea defectelor vor presupune ulterior şi redarea funcţionării segmentelor afectate", a spus directorul medical.

La rândul său, şeful secţiei de chirurgie plastică, Andrei Carantino, a subliniat că riscurile în cazul celor şapte sunt "extraordinare", iar în cazul celorlalţi pacienţi sunt "în continuare foarte, foarte mari".

"Oricât ne-am dori noi şi am face eforturi disperate să ne luptăm pur şi simplu se poate întâmpla ca starea unui pacient să se schimbe de la o oră la alta. (...) Pentru cei şapte, având în vedere că au insuficienţă multiplă de organe, asta însemnând insuficienţă renală, insuficienţă respiratorie, instabilitate hemodinamică, la care se adaugă arsura propriu-zisă, riscurile sunt extraordinare", a spus Carantino.

Directorul medical Mircea Gorgan a mai spus că pacienta care a decedat duminică dimineaţă în spital, o tânără de 31 de ani, era arsă pe 90 la sută din corp, situaţie în care şansele de supravieţuire sunt de 1 la sută.

Medicul Andrei Carantino a mai arătat că evoluţia este total imprevizibilă într-o arsură şi că vor urma "operaţii multe, multe de-acum înainte".

"Suntem obişnuiţi, sunt oameni care sunt de trei zile în spital, n-au ajuns acasă. Cum se luptă săracii pacienţi, ne luptăm şi noi", a mai spus medicul.

Spitalele Capitalei aveau, duminică la prânz, internaţi 140 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv şi doar o victimă neidentificată, la Spitalul de Arşi, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.

Astfel, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) sunt 24 de pacienţi, la Floreasca- 15, La Spitalul de Arşi - 27, la Bagdasar Arseni - 22, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" -cinci, Spitalul "Sf Ioan" - opt, Spitalul Elias - 15, Spitalul Militar - 11, Spitalul "Sf. Pantelimon" - cinci, Spitalul Gerota -trei şi la Spitalul SRI - cinci.

Potrivit ministrului Sănătăţii, 80 - 90 de pacienţi sunt în stare critică şi foarte gravă.

În urma incendiului de vineri seară din clubul colectiv şi-au pierdut viaţa 29 de persoane, două tinere murind duminică dimineaţă, la Spitalul Bagdasar şi la Spitalul de Arşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici