#ÎncepeŞcoala - Evoluţia sistemului profesional dual din România

Învăţământul profesional dual a fost introdus în România în vremea mandatului ministrului Daniel Funeriu şi a fost un adevărat succes, în special în Braşov, unde există singura şcoală profesională cu statut juridic din România, Kronstadt.

1466 afișări
Imaginea articolului #ÎncepeŞcoala - Evoluţia sistemului profesional dual din România

#ÎncepeŞcoala - Evoluţia sistemului profesional dual din România (Imagine: Andrei Spirache/ Mediafax Foto)

Învăţământul profesional dual a fost înfiinţat în anul 2012 de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, şi durata lui a fost, iniţial, de doi ani, începând din clasa X-a, având în vedere că în Legea Educaţiei din 2011, clasa a IX-a fusese trecută la gimnaziu, astfel încât elevii să urmeze mai multe clase de învăţământ general obligatoriu, înainte să-şi aleagă o flilieră de studii axată pe abilităţile lor.

Însă, prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă, guvernul Ponta a trecut clasa a IX-a înapoi la liceu şi nu s-a mai organizat niciodată la gimnaziu. Schimbarea a afectat învăţământul profesional, având în vedere că acesta începea din clasa a X-a, aşa că în 2014, a fost introdus învăţământul dual de trei ani, începând din casa a IX-a.

Investitori germani au creat singura şcoală profesională cu statut juridic - Kronstadt. Elevii care au terminat această şcoală, s-au angajat în proporţie de 100%. Fostul ministru Daniel Funeriu a explicat pentru MEDIAFAX cum a fost introdus învăţământul profesional dual în România.

"Am înfiinţat învăţământul dual, după consultări cu Camera de Comerţ Româno-Germană. Opoziţia în sistem a fost feroce: profesorii slabi pierdeau norme, şi universităţile private pierdeau stdenţi. Pentru copii însă a fost o decizie bună: mii de tineri au o meserie, înţeleg că 98% se angajează. Până la urmă cu astfel de acţiuni schimbi o ţară, nu cu gargară politică. După ce am plecat a fost multă vorbărie, niciun progres: cu chiu cu vai s-a menţinut ce am introdus, au cam rupt coerentă demersului, pentru că nu au continuat cu nivelul 4 (maistru) şi nivelul 5 (tehnician superior). Abia acum se doreşte pilotarea acestora, şi e foarte bine asta", a spus Funeriu.

La rândul său, Stelian Fedorca, care s-a ocupat de învăţământul profesional până în aprilie 2016, când şi-a dat demisia din Ministerul Educaţiei, a povestit pentru MEDIAFAX cum a decurs înfiinţarea acestuia.

"În 2012 s-a introdus învăţământul dual, în timpul mandatului domnului Funeriu, iar în mai 2012 l-am preluat eu şi l-am dezvoltat. Celebra şcoală Kronstadt s-a organizat în baza legii dată de Funeriu, care avea mai multe lucruri care nu au fost respectate, inclusiv cum se face cifra de şcolarizare pentru învăţământul profesional. Iniţial, învăţământul profesional a fost de doi ani, numai că s-a dovedit în practică că doi ani nu sunt timp suficient pentru a învăţa o meserie, atunci am solicitat să se modifice Legea Educaţiei în 2014, astfel încât învăţământul să fie de minimum trei ani, având în vedere că au trecut la liceu clasa a IX-a, care ar fi trebuit să rămână la gimnaziu, pentru ca elevii să aibă 10 ani de învăţământ general obligatoriu înainte să intre la profesională. Am introdus şi o bursă de la stat pentru elevi, în 2012, de 200 de lei, în baza unui program guvernamental de sprijinire a învăţământului profesional", a spus Fedorca.

După plecarea acestuia, Ministerul Educaţiei, sub conducerea fostului ministru Adrian Curaj, a anunţat, într-o conferinţă de presă, introducerea învăţământului profesional-dual. Lucrul acesta a nedumerit, având în vedere că învăţământul dual exista deja de patru ani. În mod normal, acesta ar fi trebui să introducă următoarele niveluri de educaţie în sistem dual, nivelul IV şi nivelul V.

Mai nou, şi ministrul Mircea Dumitru a anunţat pilotarea învăţământului dual, deşi, din nou, experţii au semnalat că acesta deja există şi că trebuie făcută trecerea la următoarele niveluri, nu să se piloteze ceva ce deja există.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici