Închisoare până la doi ani pentru persoanele care nu se prezintă la munca în folosul comunităţii - proiect

Un număr de 54 de parlamentari PSD, printre care şi ministrul de Interne Carmen Dan au depus pe 10 mai la Senat un proiect de lege care prevede pedepse cu închisoarea de la trei luni la doi ani pentru persoanele care nu se prezintă la munca în folosul comunităţii.

1617 afișări
Imaginea articolului Închisoare până la doi ani pentru persoanele care nu se prezintă la munca în folosul comunităţii - proiect

Închisoare până la doi ani pentru persoanele care nu se prezintă la munca în folosul comunităţii - proiect

Iniţiativa legislativă propune modificarea art. 287 din Legea nr. 289/2009 privind Codul Penal, prin introducerea după alineatul (1) a unui nou alineat, (1¹): "Nerespectarea hotărârii judecătoreşti prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii săvârşită prin neprezentarea la primar pentru luarea în evidenţă şi executarea sancţiunii, sustragerea de la executarea sancţiunii după începerea activităţii sau neîndeplinirea îndatoririlor ce revin la locul de muncă se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani", potrivit textului iniţiativei legislative a social-democraţilor.

Parlamentarii PSD motivează că este necesară o astfel de modificare legislativă deoarece măsura amendării persoanelor care refuză să efectueze ore de muncă în folosul comunităţii, în pofida deciziilor judecătoreşti, nu este suficientă.

"Ce se întâmplă în cazul în care contravenientul nu plăteşte amenda, nu efectuează orele de muncă în folosul comunităţii încălcând astfel o hotărâre judecătorească?! Ce se întâmplă cu aceste persoane? Sunt sancţionate contravenţional ori administrativ în mod constant, însă aceste sancţiuni rămân doar nişte cifre, nişte statistici, nu se plătesc, contravenienţii nu au absolut nicio teamă de repercusiuni, pentru că acestea se practică. În lipsa unei legislaţii coercitive, aceste persoane sunt încurajate să comită în continuare fapte antisociale şi prin exemplificare numărul persoanelor care li se alătură creşte în mod alarmant", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiativa PSD a fost depusă la Senat, primul for sesizat şi urmează să intre în procedură legislativă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici