Închisorile, obligate să plătească pentru corespondenţa deţinuţilor săraci şi să le dea gratis haine

Penitenciarele româneşti ar putea fi obligate să suporte cheltuielile cu poşta pentru deţinuţii săraci, cărora trebuie să le dea şi haine, după adoptarea unui proiect de HG care modifică regulile din penitenciare, redactat şi în prezent supus dezbaterii publice de Ministerul Justiţiei (MJ).

36 afișări
Imaginea articolului Închisorile, obligate să plătească pentru corespondenţa deţinuţilor săraci şi să le dea gratis haine

Închisorile, obligate să plătească pentru corespondenţa deţinuţilor săraci şi să le dea gratis haine (Imagine: Mediafax Foto)

Conform proiectului, în cazul în care un deţinut nu are bani pentru petiţionare şi corespondenţă, administraţia locului de deţinere ar urma să fie obligată să plătească pentru aceste servicii. În plus, conducerea închisorii va fi obligată să le dea deţinuţilor săraci haine şi încălţăminte, în funcţie de anotimp.

"Persoanelor private de libertate care nu posedă îmbrăcăminte şi încălţăminte personală adecvată şi nu dispun de mijloace financiare suficiente li se asigură de către administraţia locului de deţinere ţinută, în funcţie de climă si anotimp. (...) Normele de echipare şi durata de folosinţă a ţinutei asigurate de administraţia locului de deţinere sunt stabilite prin ordin al ministrului Justiţiei", se arată în proiectul MJ.

Deţinut sărac înseamnă, potrivit proiectului, cel care nu a avut, în ultimele zece zile, niciun ban în contul deschis pe numele său la penitenciar.

Proiectul introduce şi alte câteva modificări importante. Astfel, ar putea fi aprobată folosirea unor sisteme electronice de supraveghere la distanţă a deţinuţilor care ies din penitenciar la lucru.

"Astfel, în vederea atingerii scopului siguranţei deţinerii, respectiv prevenirea sustragerii de la executarea pedepselor şi a măsurilor preventive şi a unor situaţii de risc pentru ordinea de drept, persoanele private de libertate pot purta un sistem electronic de supraveghere la distanţă. Situaţiile în care va fi folosit sistemul electronic de supraveghere şi persoanele care urmează să îl poarte se stabileşte prin ordin al ministrului Justiţiei", se arată în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de HG propus de MJ.

Totodată, şi maşinile care transportă deţinuţi "pot" fi echipate cu sisteme de supraveghere prin GPS.

Proiectul instituie şi posibilitatea externalizării anumitor servicii.

"Activităţile de educaţie şi reintegrare socială, munca sau alte activităţi lucrative, hrănirea, echiparea, asigurarea asistenţei medicale, igienei individuale şi colective, precum şi activitatea de transport a persoanelor private de libertate de la un loc de deţinere la altul sau în alte scopuri stabilite de lege se pot externaliza de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, conform prevederilor legale", se arată în proiectul de hotărâre redactat de Ministerul Justiţiei. Motivul invocat pentru această măsură este slaba dotare a penitenciarelor şi resursele limitate din sistem.

Proiectul reglementează şi modul de intervenţie în situaţii speciale. În aceste condiţii, personalul de pază al închisorilor poate fi dotat cu veste antiglonţ, scuturi de protecţie şi căşti cu vizor şi poate folosi bastoane de cauciuc sau "tomphe", dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene, jeturi de apă, arme cu gloanţe de cauciuc, cătuşe, câini de serviciu, dispozitive sonore şi luminoase, precum si "alte mijloace de protecţie si imobilizare aflate în dotare".

"Câinii de serviciu se folosesc în activităţi de pază şi escortare la punctele de lucru şi la organele judiciare, la activităţile de transfer a persoanelor private de libertate, pentru paza perimetrelor şi pentru descoperirea telefoanelor mobile, explozibililor, substanţelor toxice sau stupefiante şi urmărirea evadaţilor", se mai arată în proiectul de HG.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici