INCIDENTE VIOLENTE înaintea meciului ROMÂNIA - UNGARIA: Fanii maghiari, evacuaţi din Centrul vechi şi Gara de Nord. Mai multe persoane au ajuns la spital

Incidente violente au avut loc, vineri, în Centrul Istoric din Bucureşti şi la Gara de Nord, în care au fost implicaţi suporteri maghiari veniţi să asiste la meciul România - Ungaria din preliminariile Cupei Mondiale din 2014. Jandarmii au fost nevoiţi să apele la gaze lacrimogene şi i-au lovit cu bastoanele pe fanii unguri. Mai mulţi fani au ajuns la spitale din Bucureşti, în incidente fiind răniţi şi trecători din zonele afectate de incidente.

8420 afișări
Imaginea articolului INCIDENTE VIOLENTE înaintea meciului ROMÂNIA - UNGARIA: Fanii maghiari, evacuaţi din Centrul vechi şi Gara de Nord. Mai multe persoane au ajuns la spital

INCIDENTE VIOLENTE înaintea meciului ROMÂNIA - UNGARIA: Fanii maghiari, evacuaţi din Centrul vechi şi Gara de Nord. Mai multe persoane au ajuns la spital (Imagine: Bogdan Iordache-Mediafax Foto)

UPDATE Fanii unguri au vrut să treacă de cordonul de securitate la Arena Naţională

Suporterii unguri de la peluza dinspre strada Pierre de Coubertain a Arenei Naţionale au încercat să treacă de cordonul de securitate şi să pătrundă la Tribuna 1, forţele de ordine fiind nevoite să intervină, cu aproximativ o oră înainte de meciul România-Ungaria, din preliminariile CM-2014.

Fanii unguri au încercat să rupă cordonul de garduri din sectorul în care se aflau şi să vină spre suporterii de la Tribuna I. Fanii au aruncat petarde şi jandarmii au intervenit, obligându-i să se retragă la locurile lor. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene şi bastoane şi au format un cordon în jurul fanilor unguri.

UPDATE Suporteri români au atacat jandarmii pe Şoseaua Pantelimon

Suporterii care au atacat cu pietre forţele de ordine în zona Şoselei Pantelimon sunt români, o parte a lor fiind reţinuţi în urma incidentelor violente, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

Potrivit sursei citate, fanii români, în număr de aproximativ 400, se îndreptau spre zona destinată suporterilor unguri.

UPDATE Trei suporteri maghiari duşi la Spitalul Sfântul Pantelimon, cu traumatisme cranio-cerebrale

Trei suporteri maghiari aflaţi în zona Arenei Naţionale au fost duşi la Spitalul Sfântul Pantelimon, cu traumatisme cranio-cerebrale, iar un altul, rănit în Centrul Istoric, a primit îngrijiri la faţa locului, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

Medicul Bogdan Opriţa a spus că cei trei suporteri au fost preluaţi cu ambulanţe SMURD de pe strada Pierre de Coubertin. Aceştia au fost diagnosticaţi cu traumatisme cranio-cerebrale, fiind duşi la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Un alt suporter maghiar a fost rănit în Centrul Istoric, acesta având un traumatism cranian. Un echipaj SMURD i-a acordat îngrijiri medicale la faţa locului, acesta refuzând să fie dus la spital, a precizat Opriţa.

O femeie de 38 de ani, care se externase de la Spitalul Sfânta Maria, a fost rănită, în timpul altercaţiilor în care au fost implicaţi suporteri maghiari, aceasta fiind preluată de o ambulanţă şi dusă la Spitalul Elias. Femeia are contuzii şi ochii iritaţi de la gazele lacrimogene, a declarat managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, Alis Grasu.

UPDATE Suporterii unguri au avariat două autobuze RATB care îi duceau la Arena Naţională

Suporterii unguri sosiţi vineri în Bucureşti au avariat, vineri după-amiază, două autobuze RATB puse la dispoziţia lor pentru transportul către Arena Naţională, unul dintre acestea având parbrizul fisurat, iar celălalt, o trapă de aerisire stricată.

Purtătorul de cuvând al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), Constantin Tobescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru transportul fanilor unguri au fost alocate 14 autobuze, în funcţie de necesităţi urmând să fi puse la dispoziţia autorităţilor şi alte mijloace de transport din parcul auto al instituţiei.

UPDATE Suporter maghiar transportat la spital, după ce i s-a făcut rău la Gara de Nord

Un suporter maghiar venit la Bucureşti pentru a asista la meciul România - Ungaria a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, după ce i s-a făcut rău în Gara de Nord.

Suporterul, care era inconştient, a fost luat cu targa de un echipaj SMURD.

Medicul de pe ambulanţă nu a precizat dacă fanul a consumat băuturi alcoolice sau substanţe interzise.

UPDATE Angajaţii teraselor din Centrul Istoric: Nu am văzut suporteri atât de violenţi precum cei unguri

Angajaţii teraselor din Centrul Vechi, care strâng cioburile şi mobilierul rupt după conflictul dintre fanii unguri şi trupele de jandarmi, spun că nu au văzut niciodată suporteri atât de violenţi, deşi în localurile lor s-au perindat, până acum, mii de susţinători străini ai echipelor de fotbal.

Oamenii au povestit, pentru MEDIAFAX, că suporterii unguri au băut pe strada Smârdan încă din dimineaţa zilei de vineri, aceştia instalându-se în jurul orei 9:30 la terase, unde, până după ora 15:00, s-ar fi manifestat paşnic.

La un moment dat, însă, spun martorii oculari, mai mulţi poliţişti români, însoţiţi de reprezentanţi ai Poliţiei ungare, au venit şi le-au comunicat fanilor că la ora 16:00 trebuie să urce în autobuze, pentru a pleca spre Arena Naţională. Suporterii unguri au refuzat şi, în loc să se îndrepte spre autobuzele care îi aşteptau, au plecat în sens invers.

Fanii unguri nu ştiau însă că drumul le era barat de un cordon de jandarmi, care i-a împiedicat să treacă. Atunci, relatează martorii, au apărut primele incidente, care au degenerat ulterior la mai toate terasele de pe Smârdan, ungurii devenind dintr-o dată deosebit de violenţi.

"Aruncau şi cu câte două scaune deodată. Eu am văzut cum unul a ridicat de unul singur masa şi a aruncat-o peste un jandarm, care a căzut la pământ", a declarat o chelneriţă de la una dintre terasele la care au băut fanii veniţi din Ungaria.

UPDATE Gara de Nord: Ambulanţă chemată pentru o femeie căreia i s-a făcut rău din cauza gazelor lacrimogene

O ambulanţă SMURD a fost chemată la Gara de Nord pentru a-i acorda îngrijiri unei femei căreia i s-a făcut rău din cauza gazelor lacrimogene folosite de jandarmi pentru a-i calma pe suporterii unguri violenţi.

Femeia, care a precizat că are probleme cardiace, era clienta unui restaurant din incinta Gării de Nord.

UPDATE Incidente şi la Gara de Nord în care au fost implicaţi suporterii maghiari

Jandarmii au fost nevoiţi să recurgă la gaze lacrimogene, vineri, la Gara de Nord, după o serie de incidente provocate de suporterii unguri veniţi la Bucureşti pentru a asista la meciul România - Ungaria, din preliminariile Cupei Mondiale din 2014.

Fanii au venit la Bucureşti cu un tren cu 13 vagoane, sosit în Gara de Nord cu o întârziere de două ore. Trenul a transportat 930 de suporteri.

Suporterii au tras semnalul de alarmă în dreptul Gării Basarab şi au aruncat cu petarde, aprinzând şi numeroase torţe, la sosirea în Gara de Nord. La sosire, fanii au scos pe geamurile trenului torţe albe şi vişinii. Ei au aruncat cu petarde şi au fluturat steagurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc, precum şi un drapel cu harta României fără Transilvania. Suporterii au provocat un incendiu în al doilea vagon, fiind necesară intervenţia pompierilor. În zona Gării de Nord a apărut şi un elicopter al Poliţiei.

Fanii au fost scoşi din gară în grupuri de câte 60-70 de persoane şi au fost urcaţi în zece autobuze puse la dispoziţie de organizatori, pe Calea Griviţei, pentru a se deplasa în fan-zone-ul de la Arena Naţională. Cel de-al doilea grup de suporteri care se deplasa către autobuze a aruncat cu sticle şi diverse obiecte, încercând să rupă cordonul forţelor de ordine. Jandarmii au intervenit în forţă, cu gaze lacrimogene şi cu obiectele din dotare.

De asemenea, zece români au strigat injurii la adresa Ungariei, ei fiind luaţi de poliţiştii din zonă.

La recomandarea poliţiei, chioşcurile din zonă au fost închise.

Scoaterea suporterilor din Gara de Nord în grupuri a durat aproximativ o oră şi 15 minute. Fanii au lăsat în urma lor mormane de cutii de bere şi sticle de vin. Majoritatea era sub influenţa băuturilor alcoolice, iar unii chiar au fost ajutaţi de jandarmi să se deplaseze. Fanii scandau numele ţării lor şi îi făceau ţigani pe cetăţeni români aflaţi în zona gării, arătându-le totodată gesturi obscene.

Suporterii au lăsat şi în trenul cu care au venit numeroase cutii de bere. Fani vor pleca la Budapesta, după meci, cu aceeaşi garnitură de tren.

Meciul de fotbal România-Ungaria, din preliminariile Cupei Mondiale din 2014, va avea loc în această seară, de la ora 21.00, pe Arena Naţională.

UPDATE Enache: Fanii unguri au devenit violenţi când trebuiau mutaţi în fan-zone-ul de lângă Arena Naţională

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat, vineri, că măsura intervenţiei oamenilor de ordine de evacuare a fanilor unguri din Centrul Vechi al Capitalei a venit în urma refuzului acestora de a părăsi locul, ei urmând să fie mutaţi în fan-zone-ul de lângă Arena Naţională.

"Suporterii maghiarI aflaţi în zona Centrului Vechi s-au opus măsurii jandarmeriei de a se deplasa la fan-zone-ul amenajat lângă stadionul naţional, dorind să mai rămână în centrul istoric. O parte din ei au devenit recalcitranţi, au aruncat cu obiecte contondente către forţele de oridine, au aprins materiale pirotehnice şi s-au opus cu violenţă faţă de măsurile jandarmeriei. Situaţia nu a scăpat niciun moment de sub control, efectivele jandarmeriei au restabilit ordinea în zonă şi au gestionat situaţia astfel încât incidentele să nu ia amploare", a spus Enache.

Întrebat dacă jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru îndepărtarea fanilor din Centrul Vechi, Enache a răspuns: "Avem 15 jandarmi vorbitori de limbă maghiară, care relaţionează cu ei şi le transmit recomandările Jandarmeriei. La un moment dat situaţia putea escalada şi efectivele de jandarmi au fost nevoite să folosească, conform legi, materialele din dotare. Pentru a restabili ordinea publică şi a nu fi pusă în pericol siguranţa persoanelor, colegii mei au folosit în mod justificat materialele din dotare".

Georgian Enache a precizat că fanii care au devenit violenţi în centrul Capitalei vor fi identificaţi şi amendaţi. "Urmează ca persoanele care au recurs la gesturi de tulburare a liniştii publice să fie identificate, riscă sancţiuni contravenţionale sau pentru fapte mai grave pedepse cu închisoarea. În acest moment avem peste 1.000 de jandarmi care se ocupă de gestionarea acestui eveniment, recomandăm cetăţenilor români să nu răspundă la provocări. Colaborarea cu autorităţile maghiare a fost foarte bună, avem trei poliţişti maghiari care ne ajută în relaţionarea cu suporterii", a explicat Enache.

În jurul orei 15.20, jandarmii i-au scos pe suporterii unguri din Centrul Istoric şi i-au dus spre autobuzele care urmează să îi transporte la Arena Naţională.

Suporterii au aruncat cu sticle şi pietre, forţele de ordine intervenind cu gaze lacrimogene pentru evacuarea acestora.

În momentul în care au fost urcaţi în autobuze, unii suporteri au devenit din nou violenţi, aruncând cu sticle spre jandarmi.

Tot vineri, un suporter maghiar a fost bătut de mai multe persoane în zona Unirii din Capitală, după ce a ieşit din grupul în care se afla pentru a merge la un supermarket, potrivit unor oficial ai Poliţiei Capitalei.

Incidentul a fost anunţat prin numărul de urgenţă 112 în jurul orei 13.45, au spus oficialii Poliţiei Capitalei.

Suporterul agresat a ieşit din grupul în care se afla, pentru a face cumpărături, moment în care a fost atacat de patru sau cinci persoane, care l-au lovit şi apoi au fugit.

Bărbatul are răni uşoare şi a refuzat să meargă la spital sau să depună plângere.

Persoanele care l-au lovit pe suporterul maghiar sunt căutate de polilţiştii Secţiei 10.

Naţionala României va întâlni echipa Ungariei, vineri, de la ora 21.00, pe Arena Naţională, în preliminariile Cupei Mondiale din 2014.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici