Indemnizaţia de creştere a copilului va fi modificată prin OUG, iar avizul CES va fi obţinut ulterior

Indemnizaţia de creştere a copilului va fi modificată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, urmând ca avizul Consiliului Economic şi Social (CES) să fie obţinut prin procedură parlamentară, au declarat, joi seara, surse guvernamentale.

35 afișări
Imaginea articolului Indemnizaţia de creştere a copilului va fi modificată prin OUG, iar avizul CES va fi obţinut ulterior

Indemnizaţia de creştere a copilului va fi modificată prin OU, iar avizul CES va fi obţinut ulterior (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Coaliţia se va reuni duminică pentru discuţii tehnice privind sistemul concediului maternal, urmând ca o decizie finală să fie luată luni, a declarat anterior liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

El a arătat că, în discuţia de joi a liderilor coaliţiei, reprezentanţii minorităţilor au propus ca durata concediului maternal să fie de trei ani, dar cu o indemnizaţie lunară redusă la 600 lei.

Această variantă se adaugă celor trei propuneri ale ministrului Muncii, precum şi variantei avansate de UDMR.

Surse politice susţin că Fondul Monetar Internaţional a solicitat Guvernului ca durata concediului maternal să fie redusă la un an, iar indemnizaţia lunară să fie cuprinsă între 600 şi 1.000 lei.

Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de Guvern cu FMI la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, aflată în posesia MEDIAFAX, prevede angajamentul Guvernului de a "raţionaliza" indemnizaţia de creştere a copilului în raport cu media Uniunii Europene, fără să includă şi cifre concrete.

BPN al PDL a decis, luni, să susţină propunerea ministrului Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu, apoi acestea să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni.

Vicepreşedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely a declarat însă, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că Uniunea nu este de acord cu reducerea la jumătate a duratei concediului maternal şi va solicita, joi, în coaliţie, într-o reuniune programată înaintea şedinţei de guvern, identificarea unor variante alternative.

El a arătat că o variantă este ca durata concediului maternal să rămână la doi ani, dar cu o eventuală reducere a limitei maxime a indemnizaţiei de la nivelul actual de 3.400 lei, şi ca întoarcerea mai devreme la locul de muncă să reprezinte o opţiune a mamei, nu o obligaţie.

Şi deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu susţine propunerea de reducere a perioadei concediului de creştere a copilului, precizând că şi în BPN al partidului au fost reprezentanţi ai PDL care au avut acest punct de vedere.

Barbu, care este preşedintele Organizaţiei de Femei a partidului, a precizat că la şedinţa BPN al PDL de luni a avut loc "o primă discuţie în care ministrul Botiş nu a fost mandatat să facă niciun fel de reduceri, ci BPN l-a mandatat pe acesta să vină să discute cu grupurile parlamentare şi cu reprezentantele organizaţiei de femei", pentru a vedea care sunt soluţiile.

Ministrul Muncii s-a întâlnit, marţi, cu parlamentarii PDL, iar surse parlamentare au declarat pentru MEDIAFAX că Botiş a prezentat trei variante, dintre care una care se referă la acordarea timp de 12 luni a unei indemnizaţii de 85% din salariu, cuprinsă între 600 lei şi 3.400 lei, iar din a şaptea lună, mamele care se întorc la serviciu să beneficieze de un bonus de 500 lei lunar.

A doua şi a treia variantă prevăd ca mamele să beneficieze timp de 24 de luni de indemnizaţie, dar aceasta să fie plafonată la 1.000 de lei sau la 1.500 de lei, iar bonusul pentru întoarcerea la serviciu mai devreme să fie de 100 de lei lunar.

Premierul Emil Boc spunea, în 20 septembrie, că Guvernul intenţionează să regândească indemnizaţia de creştere a copilului, reducând "generozitatea" unor astfel de plăţi.

Miercuri, premierul a declarat că este "ultimul" care ia decizia în privinţa reducerii duratei concediului maternal, afirmând că o hotărâre în acest sens va fi luată după finalizarea dezbaterii publice şi după ce vor fi ascultate toate părerile.

Curtea Consituţională a validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizaţie pentru creşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici