Indemnizaţia mamelor nu va reveni la 85% din media salariilor pe un an, ci va fi limitată la 75%

Indemnizaţia de creştere a copilului va fi calculată, anul viitor, la nivelul a 75% din media veniturilor salariale nete aferente ultimului an, nu la 85% cât reprezenta valoarea acestei indemnizaţii înainte să fie redusă de Guvern, în vara acestui an, potrivit ministrului Muncii, Ioan Botiş.

149 afișări
Imaginea articolului Indemnizaţia mamelor nu va reveni la 85% din media salariilor pe un an, ci va fi limitată la 75%

Indemnizaţia mamelor nu va reveni la 85% din media salariilor pe un an, ci va fi limitată la 75% (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Întrebat de jurnalişti dacă indemnizaţia de creştere a copilului va reprezenta 75% sau 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, ministrul a precizat că indicatorul de calcul va fi 75% din media acestor venituri.

"Va fi 75%. Ştiţi foarte bine că a fost diminuat acest venit cu 15% şi, proporţional, înseamnă 72,25% astăzi. Noi am crescut la 75%, se vor recalcula şi vom da ceva în plus la cei care sunt în plată astăzi", a spus Botiş.

Acelaşi procent a fost avansat şi de premierul Emil Boc.

"Subliniez faptul că s-a avut în vedere 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele şase luni, în oricare dintre variante, inclusiv la cei care se află în momentul de faţă în plată, iar de la 1 ianuarie, vor avea 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni", a spus Boc.

De la 1 iulie 2010, cuantumul indemnizaţiei de maternitate a fost redus cu 15%.

Curtea Consituţională a validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizaţie pentru creşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an, dar nu mai mult de 4.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici