Video Îndemnul unui cunoscut creator de măşti populare. Tradiţia nu ne apără de coronavirus, dar ne fereşte de alţi ”demoni”

  • Cum înfruntă coronavirusul un cunoscut creator de măşti populare din Galaţi
  • Pentru a face haz de necaz, Paul Buţa ne îndeamnă să ne amintim de măştile populare
  • Măştile lui Paul Buţa sunt inspirate din personaje tradiţionale, vesele sau triste
  • Nu sunt o alternativă la măştile de protecţie, ci ne amintesc de tradiţii
169 afișări

Un cunoscut creator de măşti populare din Galaţi face haz de necaz şi îşi pune creaţiile să înfrunte virusul COVID-19. În atelierul „Vatra cu dor” pe care l-a construit în satul Şiviţa, maestrul Paul Buţa este înconjurat de peste 1.500 de măşti populare făcute de-a lungul timpului.

„În această perioadă când toată lumea vorbeşte despre măşti m-am gândit să fac şi eu haz de necaz. De măşti mă ocup şi eu, doar că nu de măştile care sunt la ordinea zilei, ci despre măştile care se jucau cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar nu numai,” spune Paul Buţa.

Măştile lui Paul Buţa sunt inspirate din personaje tradiţionale, vesele sau triste, dar şi din animale, fiinţe fantastice şi diverse simboluri sau superstiţii.

„Şi îmi completez alaiurile mele de măşti cu aceşti dimoni, aşa cum spuneau strămoşii noştri, folosind tot felul de materiale, cu coarne naturale, dinţii din fasole sau din pene, ochii din nucă.”

Creatorul de măşti populare are şi un sfat pentru români: „Poate vom trece mai repede dacă suntem ascultători şi cumpăniţi, pentru că ăsta era termenul folosit de bătrâni: cumpătare în toate.”

Pentru realizarea unei măşti, Paul Buţa lucrează câteva ore, zile sau chiar săptămâni, dacă nu găseşte materiale potrivite şi inspiraţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici