Îndulcitorii artificiali nu sunt o alternativă sănătoasă la zahăr. Cum te îmbolnăvesc

Îndulcitorii artificiali sunt legaţi de un risc crescut de boli de inimă şi „nu ar trebui să fie consideraţi o alternativă sănătoasă şi sigură la zahăr”, potrivit cercetătorilor.

2517 afișări
Imaginea articolului Îndulcitorii artificiali nu sunt o alternativă sănătoasă la zahăr. Cum te îmbolnăvesc

Concret, o cercetare la care au participat 103.000 de adulţi francezi arată că îndulcitorii „nu ar trebui să fie consideraţi o alternativă sănătoasă şi sigură” la zahăr.

Studiul, condus de experţi de la Universitatea Sorbona Paris Nord, a examinat consumul de îndulcitori din toate sursele alimentare, inclusiv băuturi, îndulcitori de masă şi produse lactate, şi rolul jucat în creşterea riscului de boli cardiace sau circulatorii.

Efectele nocive ale zaharurilor adăugate sunt cunoscute de mult timp în cazul mai multor boli cronice, ceea ce a determinat companiile alimentare să folosească în schimb îndulcitori artificiali într-o gamă largă de alimente şi băuturi consumate zilnic de milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, utilizarea lor a fost supusă unui control sporit în ultimii ani, deşi rezultatele studiilor au fost împărţite în ceea ce priveşte rolul lor în diferite boli.
 
Rolul pe care-l joacă îndulcitorii artificiali în bolile cardiovasculare a fost sugerat anterior în studii experimentale, dar datele din studiile pe om au fost limitate, iar studiile observaţionale anterioare s-au concentrat doar pe băuturile îndulcite artificial. 
 

Legătura dintre îndulcitori artificiali şi bolile cardiovasculare

 
Acum, rezultatele unui studiu prospectiv de cohortă la scară largă sugerează o asociere directă între un consum mai mare de îndulcitori artificiali şi un risc crescut de boli cardiovasculare.
 
„Rezultatele noastre indică faptul că aceşti aditivi alimentari, consumaţi zilnic de milioane de oameni şi prezenţi în mii de alimente şi băuturi, nu ar trebui să fie consideraţi o alternativă sănătoasă şi sigură la zahăr, în conformitate cu poziţia actuală a mai multor agenţii de sănătate”, au scris cercetătorii în BMJ.
 
În cadrul studiului, realizat pe 103.000 de adulţi francezi, îndulcitorii artificiali au fost asociaţi cu un risc crescut de boli cardiovasculare, cerebrovasculare şi coronariene. „Rezultatele sugerează că îndulcitorii artificiali ar putea reprezenta un factor de risc modificabil pentru prevenirea bolilor cardiovasculare”, au scris aceştia.
 
Participanţii aveau o vârstă medie de 42 de ani, iar patru din cinci erau femei. Aportul de îndulcitori a fost urmărit cu ajutorul registrelor alimentare. Aceştia au notat tot ceea ce au mâncat, inclusiv ce marcă, timp de 24 de ore, iar jurnalul de dietă a fost repetat de trei ori la intervale de şase luni - de două ori în timpul săptămânii şi o dată într-o zi de weekend. Aproximativ 37% dintre ei au consumat alimente şi sucuri cu îndulcitori artificiali.
 
Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de aproximativ un deceniu, au fost înregistrate 1.502 evenimente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord, stokes, mini-atacuri şi angină pectorală.
 
Consumul de îndulcitori artificiali a fost legat de un risc cu 9% mai mare de boli cardiovasculare. Atunci când cercetătorii au analizat tipuri specifice de boli, au descoperit că, într-adevăr consumul de îndulcitori artificiali a fost legat de un risc cu 18% mai mare de boli cerebrovasculare - afecţiuni care afectează fluxul sanguin către creier.
 
Un tip specific de îndulcitor - aspartamul - a fost asociat cu un risc cu 17% mai mare de evenimente cerebrovasculare, în timp ce acesulfamul de potasiu şi sucraloza au fost legate de un risc crescut de boli coronariene.
 
Studiul a fost observaţional, astfel că nu se poate exclude posibilitatea ca alţi factori necunoscuţi să fi afectat rezultatele. Cu toate acestea, cercetătorii au spus că studiul este de mare amploare şi a evaluat aportul de îndulcitori artificiali folosind date alimentare precise şi de înaltă calitate, iar rezultatele sunt în concordanţă cu alte studii care leagă îndulcitorii artificiali de markeri ai sănătăţii precare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici