Inimă semiartificială, implantată în premieră de medicii de la Institutul "CC Iliescu" la un pacient cu boală cardiacă severă

O echipă de la Institutul "CC Iliescu" din Capitală a efectuat prima implantare a unei inimi semiartificiale din unitate, la un pacient care suferă de insuficienţă cardiacă foarte severă, fiind a doua operaţie de acest fel din România, după cea realizată la Târgu Mureş la începutul acestui an.

298 afișări
Imaginea articolului Inimă semiartificială, implantată în premieră de medicii de la Institutul "CC Iliescu" la un pacient cu boală cardiacă severă

Medicii de "CC Iliescu" au implantat prima inimă semiartificială la pacient cu boală cardiacă severă

Pacientul, în vârstă de 65 de ani, din Călăraşi, suferă de insuficienţă cardiacă foarte severă. Operaţia a avut loc în 10 noiembrie, iar starea lui este acum bună şi urmează ca săptămâna viitoare să fie externat.

Dispozitivul, care i-a fost implantat pentru partea stânga a inimii, se utilizează de cinci - zece ani în lume, cu rezultate bune, a precizat Vlad Iliescu, şeful Secţiei de chiurgie cardiacă de la Institutul "CC Iliescu".

Potrivit medicului, supravieţuirea prin utilizarea acestui dispozitiv este de şapte - nouă ani, comparativ cu vechea tehnică, în cazul căreia supravieţuirea putea ajunge la cinci ani, însă în numai 20 la sută din cazuri. Mortalitatea în cazul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă de gradul trei şi patru este de 80 la sută.

"Este o medicină de vârf şi asta este o dovadă că şi în România se practică o astfel de medicină. Toate aceste proceduri au fost posibile pentru că, la nivel decizional, s-a înţeles că este necesară finanaţearea lor pentru că pacientul român trebuie ca în sistemul public să poată beneficia de toate opţiunile care există în specialitatea respectivă", a spus Vlad Iliescu.

Medicii de la "CC Iliescu" speră ca acest program să fie continuat, în prezent existând fonduri pentru încă trei luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici