INML: Zeci de cadavre fără aparţinător, neridicate de primării de aproape cinci luni

Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici" din Capitală a epuizat toate spaţiile de depozitare a cadavrelor, existând riscul apariţiei unor focare de infecţie, întrucât primăriile nu au ridicat de aproape cinci luni cadavrele fără aparţinător, deşi termenul maxim de stocare este de zece zile.

389 afișări
Imaginea articolului INML: Zeci de cadavre fără aparţinător, neridicate de primării de aproape cinci luni

INML: Zeci de cadavre fără aparţinător, neridicate de primării de aproape cinci luni (Imagine: Mihai Spiridonica/Mediafax Foto)

"Cadavrele ar trebui să stea în frigider cel mult zece zile. Acum avem 35 de cadavre fără aparţinător, unele stau la noi şi de peste cinci luni, cele mai multe fiind din sectoarele III şi V", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, directorul general al INML "Mina Minovici", prof. dr. Dan Dermengiu.

Legiştii au făcut autopsia cadavrelor, iar primăriile de sector şi serviciile de asistenţă socială trebuiau să le ridice şi să le înhumeze.

"Capacitatea de stocare în frigidere este limitată. În plus, cadavrele nu sunt îngheţate şi se degradează. Există riscul apariţiei unor focare de infecţie. Ar trebui să stea în frigider şapte, cel mult zece zile. Or, avem unele şi de peste cinci luni, cele mai multe fiind din sectoarele III şi V", a adăugat directorul Dermengiu.

Potrivit medicului, au fost contactate serviciile sociale ale respectivelor primării, iar răspunsul a fost că problema nu mai este a lor şi că oricum nu au bani pentru aşa ceva, acţiunea fiind preluată de către Primăriei Capitalei.

"Primăriile de sector ne-au spus că nu au bani şi că oricum acţiunea a fost preluată de către Municipalitate. Cei din Primăria Capitalei spun că nu sunt încă pregătiţi pentru preluarea acestei activităţi. Dar nici noi nu mai putem ţine aceste cadavre care ne blochează activitatea", a adăugat directorul general al INML.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici