Inpectorii de muncă au depistat 138 de lucrători la negru şi au dat amenzi de peste 700.000 lei

Inspectorii de muncă au indetificat, în perioada 18 - 22 mai, 138 de persoane care munceau la negru şi au aplicat amenzi de peste 700.000 de lei pentru această încălcare a legislaţiei muncii, informează, miercuri, Inspecţia Muncii (IM).

97 afișări
Imaginea articolului Inpectorii de muncă au depistat 138 de lucrători la negru şi au dat amenzi de peste 700.000 lei

Inpectorii de muncă au depistat 138 de lucrători la negru şi au dat amenzi de peste 700.000 lei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Inspecţia Muncii a desfăşurat în perioada menţionată acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 404.088 euro, adică 1.818.400 de lei.

"Au fost depistate 138 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 16 erau din Dâmboviţa şi 15 din judeţul Iaşi. În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 1.088.400 de lei din care 730.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut opt propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 350 de angajatori, dar şi 22 de persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la negru. În judeţul Tulcea au fost efectuate 49 de controale în timpul nopţii", se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 374.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 44 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea, 21 au avut loc în Bucureşti.

"Am controlat atât ziua cât şi noaptea felul în care angajatorii respectă legea, iar prin campanii tematice am urmărit combaterea muncii nedeclarate şi verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate. Verificările i-au vizat în special pe operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniul fabricării produselor de brutărie, patiserie şi făinoase, comerţul cu amănuntul al pâinii", a precizat, inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici