Înscrierea în învăţământul primar în anul şcolar 2012-2013: Copiii care împlinesc 6 ani după începerea anului şcolar, în clasa pregătitoare sau la grupa mare

Copiii care împlinesc şase ani după începerea anului şcolar viitor, respectiv între 1 septembrie şi 31 decembrie 2012, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare, dacă părinţii solicită în scris acest lucru şi dacă evaluarea experţilor atestă că sunt pregătiţi, sau la grupa mare de la grădiniţă.

Share pe Facebook 4685 afişări

Înscrierea în învăţământul primar în anul şcolar 2012-2013: Copiii care împlinesc 6 ani după începerea anului şcolar, în clasa pregătitoare sau la grupa mare (Imagine: Razvan Chirita/ediafax Foto)

Înscrierea copiilor în învăţământul primar în anul şcolar 2012-2013 se va face în funcţie de vârsta copilului, participarea la grădiniţă şi decizia părinţilor, a declarat luni ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Astfel, copiii care au şapte ani împliniţi până la 31 august 2012 inclusiv (născuţi înainte de 1 septembrie 2005) vor fi înscrişi în clasa I, indiferent dacă au fost sau nu au fost la grădiniţă.

Copiii care au şase ani împliniţi până la 31 august 2012 inclusiv (născuţi între 1 septembrie 2005 şi 31 august 2006 inclusiv) merg în clasa I, la solicitarea scrisă a părintelui, dacă au frecventat, în anul şcolar 2011-2012, grupa mare, pregătitoare pentru şcoală, sau dacă nu este înscris sau nu a frecventat grupa mare, pregătitoare pentru şcoală, dar evaluarea de către experţi a dezvoltării copilului atestă pregătirea acestuia pentru parcurgerea cu succes a clasei I, a explicat ministrul Educaţiei.

Înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care au şase ani împliniţi până la 31 august 2012 inclusiv se va face la solicitarea părinţilor sau dacă nu sunt îndeplinite cerinţele pentru înscrierea în clasa I, a adăugat ministrul Daniel Funeriu

Copiii care împlinesc şase ani între 1 septembrie şi 31 decembrie 2012 (născuţi între 1 septembrie şi 31 decembrie 2006 inclusiv) merg în clasa pregătitoare dacă părinţii sau tutorii legali solicită în scris acest lucru şi dacă evaluarea de către experţi atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. Dacă părinţii sau tutorii legali nu doresc înscrierea în învăţământul primar sau dacă evaluarea dezvoltării copiilor de către experţi recomandă înscrierea la grădiniţă, copiii care împlinesc şase ani între 1 septembrie şi 31 decembrie 2012 vor fi înscrişi la grupa mare, a mai spus Funeriu.

Potrivit ministrului, inspectoratele şcolare judeţene şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti vor soluţiona orice alte situaţii care pot apărea, în interesul educaţional al elevului şi în limitele legii.

La fel ca în anii precedenţi, fiecare locuinţă este arondată unei şcoli. Respectiva şcoală va furniza toate datele referitoare la procesul de evaluare a dezvoltării copilului.

Ministerul Educaţiei introduce, din septembrie 2012, clasa pregătitoare, în care prezenţa este obligatorie, copiii învaţă jucându-se şi nu vor fi note sau calificative.

Măsura, prevăzută de Legea educaţiei, este "necesară întrucât România are astăzi cea mai bătrână populaţie şcolară la debutul învăţământului obligatoriu din Europa şi prin ea se urmăreşte trecerea firească de la joacă la învăţare", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Fiecare judeţ are, începând de marţi, o linie gratuită Telverde 0 800 816 ABC pentru informaţii referitoare la înscrierea în clasa pregătitoare şi în clasa I din anul şcolar 2012-2013, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
FUNERIU ,
CLASA PREGĂTITOARE ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.