Inspecţia Judiciară a declanşat acţiunea disciplinară împotriva procurorului Florentina Mirică

IJ a declanşat acţiunea disciplinară împotriva procurorului Florentina Mirică, de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, după ce Mirică a trimis un mail procurorilor din DNA în care a pus la îndoială probitatea şefului secţiei de combatere a corupţiei. Acţiunea Inspecţiei a fost înaintată secţiei de procurori din CSM.

4698 afișări
Imaginea articolului Inspecţia Judiciară a declanşat acţiunea disciplinară împotriva procurorului Florentina Mirică

Inspecţia Judiciară a declanşat acţiunea disciplinară împotriva procurorului Florentina Mirică

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Mirică Florentina - procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, pentru nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei şi pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor or deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente, transmite Inspecţia Judiciară într-un comunicat remis vineri MEDIAFAX.

Inspectorii de caz au reţinut că procurorul, prin expresiile utilizate întru-un e-mail adresat tuturor procurorilor din DNA cu privire la probitate profesională a şefului Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA şi prin motivele invocate într-o plângerea formulată la instanţă, a încălcat Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

De asemenea, prin postarea rechizitoriul dosarului cunoscut opiniei publice sub numele de DIPI2 în reţeaua de intranet, a încălcat Regulamentul de ordine interioară al DNA şi codul deontologic al magistraţilor, mai spune IJ.

Procurorului Mirică i se mai reproşează şi că a transferat de pe e-mailul instituţiei pe e-mailul personal o serie de documente, inclusiv documente privind dosarul DIPI2 care permit identificarea unor persoane/situaţii şi dezvăluirea unor date confidenţiale, încălcând astfel atât codul deontologic şi regulamentul de ordine interioară al DNA cât şi ordinul procurorului general privind măsurile de protecţie a documentelor create şi gestionate de parchete şi în care sunt definite astfel de documente şi lucrări.

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului supus acţiunii disciplinare.

Florentina Mirică este cunoscută ca fiind o apropiată a fostei şefe a Direcţiei, Laura Codruţa Kovesi. Ea a instrumentat, cât a fost procuror la DNA, mai multe dosare controversate. Printre acestea se numără şi cel al lui Gabriel Oprea, fost ministru de interne. De altfel, în dosarul în care este investigat Gabriel Oprea, dar şi fostul ministru de Interne Petre Tobă şi fostul şef al Direcţiei de Informaţie şi Protecţie a MAI, Florentina Mirică a fost şi cercetată disciplinar, fiind acuzată că a divulgat date confidenţiale din dosar. Pe 27 iunie, Secţia pentru Procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis respingerea acestei acţiuni disciplinare.

Florentina Mirică a fost, de altfel, şi primul candidat care s-a înscris pentru conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după revocarea Laurei Codruţa Kovesi, însă a fost respinsă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, alătri de Marius Iacob, Elena Grecu şi Cristian Lazăr.

În 2014, ea a fost numită de Laura Codruţa Kovesi la conducerea Serviciului de combatere a corupţiei în justiţie din DNA, serviciu care a fost desfiinţat în octombrie în urma înfiinţării Secţiei de anchetă a magistraţilor din cadrul Parchetului General.

În noiembrie 2018, Mirică a cerut încetarea activităţii sale la DNA şi transferul la Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici