Inspecţia Judiciară a publicat regulamentul de efectuare a verificărilor. Care sunt normele

Inspecţia Judiciară are atribuţii să verifice integritatea candidaţilor la funcţia de şef al Secţiei pentru anchetare a magistraţilor şi poate efectua controale şi la sesizarea Ministerului Finanţelor, se arată în noul Regulament privind normele de efectuare a lucrărilor de inspecţie.

953 afișări
Imaginea articolului Inspecţia Judiciară a publicat regulamentul de efectuare a verificărilor. Care sunt normele

Inspecţia Judiciară a publicat regulamentul de efectuare a verificărilor. Care sunt normele

Potrivit noului regulament, Inspecţia Judiciară îndeplineşte atribuţii privind activitatea şi conduita magistraţilor şi efectuează, la sesizarea Ministerului Finanţelor Publice, verificări pentru a se determina dacă erorile judiciare cauzate de judecători sau procurori sunt rezultatul exercitării funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

„Art. 69. ─ (1) Sesizările adresate Inspecţiei Judiciare de Ministerului Finanţelor Publice, în temeiul art. 741 din Legea nr.317/2004, după înregistrare şi repartizarea la direcţia sau direcţiile competente, se repartizează aleatoriu între echipele de 3 inspectori constituite în cadrul fiecărei direcţii. Pentru efectuarea repartizării pe echipe şi rezolvarea situaţiilor de incompatibilitate se aplică procedurile prevăzute de regulamentul de organizare. (2) Sesizarea care nu cuprinde menţiunea că temeiul formulării sale este acela prevăzut la alin. (1), se înregistrează ca sesizare privind abateri disciplinare ori situaţii de încălcare a normelor de conduită, care va fi soluţionată potrivit procedurii prevăzute în Secţiunea 1 şi, după caz, în Secţiunea a 2-a din Capitolului III al prezentului regulament. Măsura se comunică Ministerului Finanţelor Publice, prin adresă semnată de inspectorul-şef”, se arată în document.

De asemenea, Inspecţia Judiciară mai are următoarele atribuţii, potrivit noului regulament: efectuează verificări privind integritatea candidaţilor la funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie; evaluează activitatea din ultimii 5 ani a candidaţilor la funcţia de procuror în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie; efectuează, din dispoziţia secţiei competente a Consiliului Superior al Magistraturii, verificări referitoare la solicitările de revocare a membrilor aleşi ai Consiliului, formulate în temeiul art. 55 alin.1 lit. c) din Legea nr.317/2004”, se arată în regulament.

Inspectorii judiciari efectuează, la solicitarea plenului, secţiilor, preşedintelui sau, după caz, a vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, verificări în vederea apărării independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor şi efectuează orice alte verificări dispuse de plenul sau secţiile Consiliului Superior al Magistraturii ori, după caz, de inspectorul-şef.

„Inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare nu solicită şi nu primeşte instrucţiuni de la nicio autoritate, instituţie sau persoană în realizarea atribuţiilor sale referitoare la declanşarea, desfăşurarea şi valorificarea controalelor ori în exercitarea celorlalte atribuţii, cu excepţia situaţiilor prevăzute de lege”, se mai arată în regulament.

De asemenea, ministrul Justiţiei poate sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici