Instanţa a decis că Dan Voiculescu poate fi eliberat. Decizia poate fi contestată în trei zile de la comunicare

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au luat decizia, joi, de a admite cererea de eliberare formulată de Dan Voiculescu, condamnat în 2013 la zece ani de închisoare pentru spălare de bani. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în trei zile de la comunicare. Dan Voiculescu este încarcerat, după ce a fost condamnat în 2013 la zece ani de închisoare pentru spălare de bani.

14922 afișări
Imaginea articolului Instanţa a decis că Dan Voiculescu poate fi eliberat. Decizia poate fi contestată în trei zile de la comunicare

Cererea de eliberare condiţionată a lui Dan Voiculescu, dezbătută de Judecătoria Sectorului 5

 

La solicitarea fostului senator, acesta nu a fost adus la instanţă joi.

Comisia de specialitate de la nivelul penitenciarului Rahova a dat aviz negativ solicitării lui Dan Voiculescu de eliberare condiţionată, însă, chiar şi în aceste condiţii, fostul senator s-a adresat judecătorilor. În susţinerea cererii, avocatul acestuia a susţinut că nu a fost pedepsit disciplinar şi a muncit.

"Comisia spune că perioada executată efectiv, 1022 de zile, e prea scurtă. Însă din fracţia obligatorie fac parte şi zilele câştigate, adică peste 380. (...) Comisia susţine că Dan Voiculescu e în regim inchis, aşadar nu ar trebui eliberat condiţionat. Ţin să precizez că a refuzat un regim inferior din motive de siguranţă personală. Dan Voiculescu a depăşit fracţia cu aproape opt luni, zile executate şi câştigate. A avut un comportament conform, a participat la activităţi în penitenciar, are 71 de ani si suferă de mai multe afecţiuni, care se regăsesc în documentele depuse. Dan Voiculescu nu trebuie îndreptat. El are o educaţie solidă, probabil a înţeles că a încălcat legea", a susţinut avocatul în sala de judecată.

În replică, procurorul DNA a susţinut că fără publicarea unor cărţi nu ar fi îndeplinit fracţia de o treime din pedeapsă, condiţie necesară pentru formularea unei cereri de eliberare, acesta precizând că instanţa trebuie să aibă în vedere împrejurările în care au fost realizate lucrările.

"Petentul condamnat a fost disciplinat, a fost recompensat, însă nu e suficient pentru a fi eliberat condiţionat. Instanţa trebuie să îşi creeze convingerea că a fost reeducat. A fost condamnat pentru o infracţiune cu intenţie. A câştigat 57 de zile din muncă, dar 330 de zile din cărţile scrise. Lucrările au fost realizate cu scopul vădit de a induce în eroare comisia şi instanţă. Nu există nicio dovadă că lucrările au fost scrise în penitenciar. Unul dintre manuscrise are 20 de pagini, în timp ce varianta tehnoredactată are 40 de pagini. A fost o modalitate vicleană şi facilă de a ieşi mai repede din penitenciar. Este un profitor al prevederilor legale. A fost obligat la plata a 60 de milioane de euro, prejudiciu care încă nu a fost plătit. Nu au fost achitate nici măcar cheltuielile de judecată. Persoana nu a finalizat niciunul dintre cele 17 programe la care s-a înscris în penitenciar. Fie nu a avut prezenţă, fie nu a obţinut calificativ", a spus procurorul de şedinţă al DNA.

La începutul anului, instanţa a respins prima cerere făcută de Voiculescu, aceasta fiind a doua solicitare.

Decizia Judecătoriei Sectorului 5 nu este definitivă.

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Gheorghe Mencinicopschi şi fostul director al ADS Corneliu Popa au fost condamnaţi la câte 8 ani de închisoare, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la 7 ani de închisoare.

Fostul senator este judecat şi în dosarul de şantaj Antena Group-RCS&RDS, cauza fiind aproape de o sentinţă finală.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici