Instanţa a înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu pentru al treilea patron al Colectiv

Judecătoria Sectorului 4 a decis, luni, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Alin Anastasescu, unul din patronii Colectiv, şi prelungirea arestului la domiciliu în cazul celorlalţi doi administratori ai clubului, decizia instanţei nefiind definitivă.

943 afișări
Imaginea articolului Instanţa a înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu pentru al treilea patron al Colectiv

Instanţa a înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu pentru al treilea patron al Colectiv (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Judecătoria Sectorului 4 a respins ca neîntemeiată propunerea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de prelungire a arestului preventiv în cazul lui Alin Anastasescu, unul dintre patronii clubului Colectiv, şi a dispus înlocuirea acestei măsuri cu arestul la domiciliu.

Instanţa a decis să prelungească cu 30 de zile şi măsura arestului la domiciliu în cazul celorlalţi doi patroni ai clubului Colectiv - Paul Gancea şi Costin Mincu.

Aceeaşi decizie a fost luată de Judecătoria Sectorului 4 şi pentru Daniela Niţă, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, Cristian Niţă, directorul societăţii, şi pirotehnicianul Viorel Zaharia. Astfel, cei trei vor rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile.

Decizia Judecătoriei Sectorului 4 nu este însă definitivă, ci poate fi contestată la Tribunalul Bucureşti.

Doi dintre patronii clubului Colectiv- Paul Gancea şi Costin Mincu - au fost eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu în 21 decembrie, decizia fiind luată atunci de Tribunalul Bucureşti.

Tot în 21 decembrie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea făcută separat de Alin Anastasescu de înlocuire a arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, decizia fiind contestată de procurori.

Tribunalul Bucureşti a admis, pe 24 decembrie, contestaţia formulată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a stabilit ca Alin Anastasescu să rămână în arest preventiv.

Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu au fost arestaţi preventiv în 3 noiembrie, în dosarul în care sunt acuzaţi de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) de ucidere din culpă în cazul incendiului din 30 octombrie, soldat cu 63 de morţi şi aproximativ o sută de răniţi.

Potrivit procurorilor PICCJ, "incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club".

Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane.

Procurorii au pus sechestru pe bunurile celor trei patroni ai clubului.

În acelaşi dosar, Daniela şi Cristian Niţă, şi pirotehnicianul Viorel Zaharia au fost arestaţi preventiv în 8 noiembrie de Judecătoria Sectorului 4, şi plasaţi în arest la domiciliu nouă zile mai târziu de Tribunalul Bucureşti.

Pirotehnicianul Viorel Zaharia este acuzat de procurorii PICCJ de ucidere din culpă, iar patronii firmei care a furnizat artificiile din clubul Colectiv sunt cercetaţi pentru favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri.

Potrivit procurorilor, Viorel Zaharia a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în clubul Colectiv, în 30 octombrie, fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale în acest sens.

Ulterior producerii incendiului din clubul Colectiv, Daniela şi Cristian Niţă "au procedat la distrugerea şi sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum şi cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi traşi la răspundere penală", susţin procurorii.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. Alte 36 de persoane au murit în spitale din ţară şi din străinătate, numărul victimelor ajungând, în 21 decembrie, la 63.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici