Instanţa americană a aprobat extrădarea lui Mihai Necolaiciuc

Ministerul Justiţiei informează că Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii a anunţat că instanţa competentă americană a aprobat extrădarea către România a lui Necolaiciuc Mihai, solicitări transmise autorităţilor SUA în februarie 2008 şi septembrie 2009.

89 afișări
Imaginea articolului Instanţa americană a aprobat extrădarea lui Mihai Necolaiciuc

Instanţa americană a aprobat extrădarea lui Mihai Necolaiciuc

"Potrivit informaţiilor transmise astăzi, 2 martie 2011, de către Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, instanţa competentă americană a aprobat extrădarea către România a numitului Necolaiciuc Mihai cu privire la cererile de extrădare transmise autorităţilor americane în februarie 2008 şi septembrie 2009", informează MJ.

Mihai Necolaiciuc are la dispoziţie căile de atac prevăzute de legislaţia americană în materie - apel în faţa Tribunalului Districtual iar, în cazul în care se respinge apelul, poate ataca decizia în faţa Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite ale Americii.

MJ precizează că în legătură cu Necolaiciuc au fost înaintate autorităţilor americane trei cereri de extrădare. Ultima dintre acestea a fost comunicată, pe cale diplomatică, Departamentului de Justiţie al Statelor Unite ale Americii la data de 31 ianuarie 2011 şi urmează a fi examinată de către autorităţile americane.

Necolaiciuc Mihai se află în custodia autorităţilor americane, fiind arestat în vederea extrădării către România, începând cu data de 23 iunie 2009.

Fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CNCFR), Mihai Necolaiciuc, a fost reţinut de FBI în Statele Unite, pentru şedere ilegală, informa, în 18 iunie 2009, Poliţia Română.

Mihai Necolaiciuc - urmărit pentru un prejudiciu estimat la aproximativ 50 de milioane de euro Companiei Naţionale de Căi Ferate - a prezentat acte de identitate emise Venezuela când a fost capturat de agenţii federali americani de la Marshals Service şi cei de la Departamentul de Migrări şi Vămi.

Într-un document adresat Biroul Naţional Central Bucureşti şi Secretariatul General al Interpol (NBC Bucharest, IPSG), un senior inspector american a informat în 18 iunie, la ora 4.37 A.M., că "Necolaiciu Mihai, cetăţean român, căutat în România pentru corupţie şi abuz de putere, a fost arestat de agenţii federali americani de la Marshals Service şi de cei de la Departamentul pentru Migraţie şi Vămi în 17 iunie 2009, la 6.10 P.M., în statul Florida".

Arestarea lu Necolaiciu a fost făcută la cererea Interpol Washington.

Ancheta a fost coordonată de Biroul Central Naţional SUA, Divizia pentru străini şi fugari.

"Regretăm faptul că nu am putut să vă informăm despre cursul acestei anchete, dar pentru că acest caz era foarte sensibil am făcute toate eforturile pentru a ne asigura că arestarea sa va decurge cu acurateţe, sub control şi fără eroare. O grijă principală a fost ca Neculaiciuc să nu plece din SUA dacă i se oferea posibilitatea. Vă asigurăm că această arestare reprezintă culminarea unei anchete prelungite cu participarea a mai multor agenţii federale americane care au lucrat la unison cu Interpol", se arată în informarea oficialului american de la Marshal Service.

Potrivit sursei citate, Neculaiciuc este în prezent în custodia Departamentului american pentru Migraţie şi Vămi.

"El este deţinut într-o unitate federală în Florida pentru că a încălcat legile americane ale migraţiei. Pentru că arestarea tocmai a fost efectuată, nu vă putem oferi detalii legate de statutul său de detenţie din prezent. Vă vom trimite informaţi actualizate în această privinţă", mai arată oficialul.

Totodată, acesta scrie că ar trebui menţionat faptul că în momentul în care a fost arestat, Necolaiciuc a prezentat documente de identitate şi de călătorie emise de Venezuela pe numele său adevărat. În urma analizei amprentelor, fotografiilor şi a unui interviu - se consemnează în documentul citat - "s-a confirmat faptul că cel deţinut este Neculaiciuc Mihai, acelaşi individ care este căutat internaţional, originar din România".

"Pentru că nu suntem siguri cât de mult îl putem reţine cu acuzaţiile administrative curente, încurajăm colegii noştri din România să depună urgent o cerere de arest provizoriu (o cererea emisă în aşteptarea primirii cererii de extrădare) şi a documentelor de extrădare prin mijloacele diplomatice normale. Vă vom transmite alte informaţii când vor fi disponibile", subliniază sursa citată.

La rândul său, Ministerul Justiţiei a informat că cererea de arestare în vederea extrădării a lui Mihai Necolaiciuc, precum şi cererea de extrădare au fost formulate şi transmise Departamentului de Justiţie al SUA încă din februarie 2008, în baza încheierii Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

Procedura de extrădare declanşată în cazul lui Mihai Necolaiciuc de către Ministerul Justiţiei a fost confidenţială, motiv pentru care Biroul Interpol nu a ştiut despre cererea de extrădare înaintată în februarie 2008, cazul Necolaiciuc fiind tema unor discuţii între oficiali români şi americani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici