Instanţa supremă a decis definitiv ridicarea interdicţiei impuse de DNA lui Căşuneanu

Completul de nouă judecători al instanţei supreme a decis definitiv, miercuri, să ridice interdicţia de a părăsi Bacăul impusă de procurorii DNA în cazul omului de afaceri Costel Căşuneanu, cercetat pentru cumpărare de influenţă.

41 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă a decis definitiv ridicarea interdicţiei impuse de DNA lui Căşuneanu

Instanţa supremă a decis definitiv ridicarea interdicţiei impuse de DNA lui Căşuneanu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Astfel, Completul de nouă judecători de la instanţa supremă a respins contestaţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) faţă de decizia prin care Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis cererea lui Costel Căşuneanu privind ridicarea interdicţiei de a părăsi Bacăul pe perioada cercetărilor.

Decizia de miercuri a fost luată cu opinie majoritară, opt dintre cei nouă judecători considerând că trebuie ridicată interdicţia în cazul lui Căşuneanu. O opinie contrară a avut judecătoarea Elena Cârcei, care a apreciat că interdicţia impusă de procurorii DNA în cazul lui Costel Căşuneanu trebuie păstrată.

În 29 decembrie, Secţia penală a ICCJ a ridicat interdicţia impusă lui Costel Căşuneanu de procurorii anticorupţie, motivându-şi decizia prin faptul că omul de afaceri nu a fost audiat în prealabil şi nici nu a aflat temeiurile concrete ale învinuirii.

Judecătorii Secţiei penale au ţinut cont de trei aspecte atunci când au luat măsura ridicării interdicţiei. În primul rând, judecătorii au stabilit că procurorii nu i-au luat o declaraţie, în prealabil, lui Căşuneanu, au acceptat cererea acestuia de amânare a ascultării, dar i-au impus totuşi măsura. În al doilea rând, judecătorii au reţinut că, la prezentarea acuzaţiilor, lui Căşuneanu nu i s-au prezentat în mod direct temeiurile concrete care au fost avute în vedere la punerea sa sub îmvinuire.

Un al treilea motiv luat în calcul de judecătorii Secţiei penale a fost acela că, pe formularul tipizat al interdicţiei, în care era prevăzut municipiul Bucureşti, un poliţist judiciar a făcut o corectură cu pixul, tăind cuvântul "Bucureşti" pe care l-a înlocuit cu "zona Oituz".

Miercuri dimineaţă, Costel Căşuneanu a dat o declaraţie scrisă procurorilor DNA în dosarul în care acuzat de cumpărare de influenţă şi în care mai sunt cercetaţi senatorul Cătălin Voicu şi judecătorul Florin Costiniu. Procurorii DNA i-au prezentat lui Costel Căşuneanu acuzaţiile în 21 decembrie.

Căşuneanu i-ar fi cerut senatorului PSD Cătălin Voicu să intervină la preşedintele Secţiei civile a instanţei supreme, Florin Costiniu, pentru ca, acesta, la rândul său, să intervină favorabil pentru omul de afaceri la colegi de la Secţia de contencios administrativ şi fiscal cu privire la o contestaţie referitoare la o licitaţie, declarau, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Căşuneanu ar fi pierdut licitaţia respectivă după ce a fost clasat de pe locul I pe locul IV, context în care a făcut o contestaţie prin care solicita anularea licitaţiei şi descalificarea câştigătorului. Pentru a fi sigur că dosarul său se va soluţiona favorabil, Căşuneanu ar fi făcut demersuri la senatorul Cătălin Voicu pentru ca acesta să intervină pe lângă Costiniu, iar acesta, la rândul său, să intervină pe lângă colegi ai săi magistraţi.

Potrivit aceloraşi surse, judecătorul Florin Costiniu ar fi primit o sumă importantă de bani de la administratorul firmei PA&Co International din Bacău, Costel Căşuneanu, în schimbul intervenţiei sale pe lângă judecători dintr-un complet al instanţei supreme, Secţia contencios-administrativ, într-un proces.

În acest dosar, Florin Costiniu este urmărit penal de procurorii anticorupţie din 10 decembrie, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, iar senatorul Cătălin Voicu este cercetat pentru trafic de influenţă.

Voicu a fost audiat, în 11 decembrie, de procurorii anticorupţie care i-au impus interdicţia de a părăsi Capitala, măsură pe care senatorul a contestat-o la instanţa supremă, retrăgându-şi însă apoi contestaţia.

În acelaşi dosar, a fost audiat şi omul de afaceri Marius Locic. Procurorii anticorupţie au dispus ca Locic să nu poată părăsi Capitala timp de 30 zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici