Institutul INSEMEX: Raportul privind incendiul din Clubul Colectiv va fi finalizat la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie. Expertiza trebuie să aibă rigurozitate ştiinţifică

Institutul INSEMEX Petroşani va finaliza raportul de expertiză privind incendiul din Clubul Colectiv la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, directorul instituţiei, George Găman, declarând că acesta trebuie să aibă "o rigurozitate ştiinţifică".

3015 afișări
Imaginea articolului Institutul INSEMEX: Raportul privind incendiul din Clubul Colectiv va fi finalizat la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie. Expertiza trebuie să aibă rigurozitate ştiinţifică

Institutul INSEMEX: Expertiza privind cauzele incendiului din COLECTIV trebuie să aibă rigurozitate ştiinţifică (Imagine: Captură)

Directorul INSEMEX Petroşani, George Găman, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că documentul trebuie să aibă o rigurozitate ştiinţifică.

"Vom finaliza raportul de expertiză privind incendiul din Clubul Colectiv la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, încă nici nu a durat foarte mult. Acesta trebuie să aibă o rigurozitate ştiinţifică. Printre alte lucrări, am făcut şi o simulare a incendiului, dar rezultatele raportului nu pot fi făcute publice, deoarece avem un acord de confidenţialitate cu Parchetul General (n.r. - Parchetul Înaltei curţi de Casaţie şi Justiţie). Dânşii au ordonat această lucrare, iar la final le-o vom preda lor”, a spus Găman.

Expertiza, odată finalizată, urmează să fie înaintată Parchetului instanţei supreme, care a ordonat realizarea lucrării.

Întrebat dacă a fost vorba despre o lucrare mai complexă decât alte rapoarte realizate de INSEMEX Petroşani, George Găman a spus că “nicio expertiză nu seamănă cu alta, după cum niciun eveniment nu seamănă cu altul, fiecare având particularităţile lui”.

George Găman a refuzat să facă alte declaraţii sau comentarii legate de acest subiect.

Duminică, fostul preşedinte Traian Băsescu se declara îngrijorat de întârzierea expertizei privind cauzele incendiului din Clubul Colectiv, afirmând că experţii de la Petroşani ştiu probabil deja care sunt elementele ce nu corespund versiunii vehiculate până în prezent despre eveniment.

''Dacă mă îngrijorează ceva este întârzierea expertizei făcute la Petroşani (referitoare la incendiul de la Colectiv - n.r.). Ceva nu se leagă în ceea ce priveşte întârzierea în prezentarea rezulatelor expertizei făcute la Petroşani. Ceva nu este în regulă. Probabil rezultatele expertizei nu duc la toate concluziile acreditate până acum, nu neapărat la viteza de propagare a incendiului, ci la substanţele care au rezultat din acest incendiu. Este o părere'', declara fostul preşedinte Traian Băsescu la B1 TV.

El afirma că se tergiversează prezentarea raportului final privind incendiul din clubul Colectiv, precizând că, personal, a mai văzut ''expertize între două ape''.

''Au murit 63 de oameni. Avem o expertiză care a început acum o lună şi totuşi se tergiversează un raport final. (...) Eu am mai văzut expertize între două ape. (...) Cred că ceva nu se leagă. (...) să nu apară expertiză după ce s-au făcut toate probele, am fost asiguraţi public că s-a făcut o simulare nu chiar la dimensiuni, dar utilizând aceleaşi materiale... Îmi vine foarte greu să cred că această expertiză este permis să fie amânată", sublinia fostul şef de stat.

Băsescu critica, de asemenea, declaraţia făcută de directorul Institutului de la Petroşani, potrivit căruia expertiza va fi prezentată în luna februarie.

''Am văzut chiar astăzi (duminică - n.r.) o declaraţie a directorului Institutului de la Petroşani, acolo sunt cei mai buni profesionişti pe care îi are România. Dar când sunt 63 de morţi să spui «vom vedea prin februarie expertiza» .... Acolo sunt de scris trei pagini, şi eu am fost expert al Ministerului Justiţiei pe probleme navale. Se scriu 10 pagini pentru descrierea procedurii, dar evenimentul va fi descris în 3. Descrierea evenimentului de la Colectiv va avea probabil 3-4 pagini'', argumenta Băsescu.

El susţinea că este convins că "experţii de la Petroşani ştiu deja ce nu bate, ce nu se potriveşte cu versiunea de până acum''.

MEDIAFAX relata la mijlocului lunii decembrie că experţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) urmau să facă pe 16 decembrie un experiment judiciar în dosarul privind incendiul din Colectiv, într-un laborator care urma să fie amenajat ca la momentul incendiului din club, cu acelaşi tip de burete pus pe stâlpi şi cu mobilier asemănător, pentru a stabili exact unde a izbucnit incendiul şi cum s-a propagat focul.

Sursele judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că acest experiment judiciar reprezintă faza finală a expertizei INSEMEX Petroşani în dosarul de ucidere şi vătămare corporală din culpă deschis de Parchetul instanţei supreme după incendiul din 30 octombrie, în urma căruia au murit 63 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici