Institutul "Matei Balş" şi Spitalul "Victor Babeş" din Capitală, dotate cu antivirale

Cele nouă unităţi sanitare care au primit medicamente antivirale sunt Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" şi Spitalul "Victor Babeş" din Capitală, precum şi secţiile de boli infecţioase ale spitalelor din Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Constanţa, Iaşi şi Târgu-Mureş.

Managerul Institutului "Matei Balş", din Bucureşti, Adrian Streinu Cercel (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Medicii cer insistent românilor care se întorc din zonele afectate de gripă să se prezinte urgent la un spital de boli infecţioase dacă prezintă simptome de gripă.

"Este singura modalitate prin care putem preveni o pandemie de gripă în România, dacă vom trata imediat primele posibile cazuri apărute", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, managerul Institutului "Matei Balş", din Bucureşti, Adrian Streinu Cercel.

El a spus că este vorba de despistarea cazului 0, adică persoana care a fost în zona afectată în ultimele şapte zile şi care are febră de 39 - 40 de grade, tuse seacă, secreţii nazale apoase, dureri musculare şi articulare.

Ministerul Sănătăţii a luat măsuri suplimentare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu gripă porcină, stabilind distribuirea de medicamente antivirale către nouă spitale din Bucureşti şi din ţară, inventarierea spaţiilor pentru asistenţă şi aprovizionarea cu echipamente de protecţie pentru populaţie.

Comitetul de Coordonare Central al Ministerului Sănătăţii a stabilit, miercuri, măsuri suplimentare pentru prevenirea şi managementul posibilelor cazuri de îmbolnavire cu gripă porcină în Romaniei.

În urma evoluţiei la nivel internaţional a cazurilor de îmbolnăvire prin gripa umană cu noua tulpină de virus, Comitetul de Coordonare a iniţiat crearea unei proceduri de lucru comună la punctele de frontiera şi a definit procedura de abordare a primelor cazuri suspecte de îmbolnăvire.

Astfel, s-a dispus monitorizarea stocului de medicamente antivirale, distribuirea de urgenţă a unor cantităţi de antivirale către nouă spitale de boli infecţioase din Bucureşti şi din ţară, precum şi aprovizionarea cu echipamente de protecţie pentru personalul sanitar şi populaţie.

De asemenea, vor fi inventariate spaţiilor şi resurselor umane din subordinea ministerului pentru asigurarea asistenţei medicale a bolnavilor cu afecţiuni infecţioase.

O echipă condusă de ministrul Sănătăţii Ion Bazac va participa, la Luxemburg, la întâlnirea miniştrilor din statele membre ale Uniunii Europene privind gripa porcină, unde va fi prezentată şi strategia României în cazul unei eventuale pandemii.

Consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, membru al echipei care va pleca la Luxemburg, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că pentru întâlnire a fost pregătit un amplu material care cuprinde strategia României în acest caz şi primele măsuri luate de Ministerul Sănătăţii pentru prevenirea şi controlul a apariţiei cazurilor de gripă umană cu tulpină de origine porcină.

În plus, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, va vorbi despre implementarea recomandărilor OMS, despre rezerva strategică de antivirale, pregătirea punctelor medicale din aeroporturi şi a spitalelor pentru evantuale cazuri.

Fiecare participant la reuniune va primi planul-cadru de măsuri în situaţia creată de noile cazuri de gripă, a explicat Molnar.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 0 comentarii
Taguri:
MEDICAMENTE antivirale ,
matei balş antivirale ,
victor babeş antivirale
COMENTARII

Nu exista comentarii

COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Martorul-cheie rupe tăcerea