Video Insulă apărută în mijlocul Dunării la Galaţi, din cauza debitului scăzut al fluviului | FOTO, VIDEO

O insulă a apărut pe Dunăre, în dreptul oraşului Galaţi, din cauza debitului scăzut al fluviului şi a aluviunilor purtate de apă. În timp ce autorităţile monitorizează situaţia, localnicii aşteaptă vreme bună, să meagă cu barca pe insula, la pescuit sau picnic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

3157 afișări

Punctul de trecere BAC Galaţi-Tulcea se află în apropierea insulei formate în mijlocul Dunării, iar în curând, vasele care transportă maşini şi oameni de pe malul gălăţean pe cel tulcean vor fi obligate să renunţe la drumul obişnuit şi să ocolească pentru a ajunge la destinaţie, potrivit şefului flotei Navrom Bac, Grigore Crăciun.

„Anul trecut au fost probleme, insula nu ajungea până în dreptul Punctului de Trecere Bac, dar se prelungea pe sub apă, erau multe depuneri. Anul acesta situaţia se repetă. Peste câteva zile o să ocolim prin amonte, nu ştim exact cât de mult, o să luăm o decizie atunci. O dragă sapă la gura Siretului, dar sunt multe aluviuni”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, şeful flotei Navrom Bac, Grigore Crăciun.

Insula care a apărut în mijlocul Dunării nu încurcă deocamdată vapoarele şi convoaiele de mari dimensiuni care trec fluviul, iar potrivit reprezentanţilor Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, limba de pământ lungă de peste 100 de metri şi lată de 10 metri nu se află pe şenalul navigabil, astfel că autorităţile nu au luat încă nicio măsură.

„Nu-i problemă, apare în fiecare an dacă Dunărea scade sub 200. Insula apare şi eventual se măreşte în funcţie de debitul Dunării. Dar pentru vapoarele care trec prin dreptul oraşului Galaţi nu sunt probleme, între insulă şi şenalul navigabil sunt 300 de metri. S-a întâmplat şi în alţi ani, insula apare atunci când Dunărea este scăzută, din cauza lăţimii Dunării, a vitezei curentului apei mai mică decât viteza curentului la malul drept, acolo se depun aluviuni, se formează un banc”, a explicat directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, Dorian Dumitru.

În timp ce autorităţile monitorizează situaţia pentru a lua măsuri, gălăţenii aşteaptă vreme frumoasă pentru a merge cu bărcile pe insulă, la plajă, pescuit sau picnic.

„Doar o poză, nimic mai mult. Nu am barcă, nu pot ajunge acolo. Am văzut zilele trecute nişte tineri care făceau grătar pe limba de nisip din mijlocul Dunării. Nu ştiu dacă este în regulă”, a declarat un gălăţean aflat pe malul Dunării, care nu s-a aventurat să ajungă până la insula formată şi a făcut câteva fotografii de pe mal.

Specialiştii spun că, în viitor, insula nu o să mai dispară sub apă în funcţie de evoluţia debitului Dunării, din cauza aluviunilor din ce în ce mai numeroase care se adună şi îi consolidează marginile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici