Întâlnire inedită între două mari personalităţi, la Sibiu. Simbolul românesc, primit în dar de Tusk de la Duckadam | VIDEO

Donald Tusk s-a întâlnit, la Sibiu, cu Helmuth Duckadam după discursul în care preşedintele Consiliului European l-a lăudat pe fostul portar al echipei Steaua Bucureşti. Helmuth Duckadam a declarat, pentru MEDIAFAX, că i-a dăruit polonezului o pereche de mănuşi şi palincă făcută de el.

1120 afișări
Imaginea articolului Întâlnire inedită între două mari personalităţi, la Sibiu. Simbolul românesc, primit în dar de Tusk de la Duckadam | VIDEO

Helmuth Duckadam s-a întâlnit cu Donald Tusk la Sibiu: Nu am discutat decât de fotba. I-am dat o pereche de mănuşi şi palincă făcută de mine | VIDEO

"Nu am discutat decât de fotbal, nu am discutat nimic de politică sau altceva. Discuţia a decurs mai mult decat prietenească, este un om foarte onest şi care din prima clipă îţi face o impresie fantastică. Am discutat despre meciurile cu Barcelona, cu Liverpool, am discutat despre problemele fotbalului românesc şi polonez care nu mai reuşesc să ajungă la un nivel în care să aspire la vreo cupă europeană, discuţii de genul asta. Ne-am învârtit în tot fotbalul european. A spus că, în Polonia, infrastructura este mult mai bună decât în România deoarece ei au organizat campionatul european alături de Ucraina, dânsul era prim-ministru şi au stadioane extraordinare, dar, din păcate, echipele au bugete foarte mici. Asta îi spuneam şi eu, din cauza acestor bugete, nu mai poţi să faci faţă pe plan european cu Real Madrid, care are buget de 700 de milioane, cu bugete de cinci sau 10 milioane , nu ai cum", a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul portar al echipei Steaua Bucureşti.

Helmuth Duckadam a precizat că a făcut şi un schimb de cadouri cu preşedintele Consiliului European.

"A fost o întâlnire în care am vrut să ne cunoaştem, ne-am facut cadou mici atenţii unul celuilalt. Eu i-am dat o pereche de mănuşi, nişte palincă făcută de mine, dânsul mi-a dat o carte cu semnatura dânsului, a Uniunii Europene, o sticlă din oraşul lui natal, din Gdansk, tot un fel de ţuică. A fost o chestiune de protocol, chiar mai mult decat de protocol", a mai spus, pentru MEDIAFAX, marele fost portar.

Întâlnirea celor doi vine după ce, la începutul anului, la ceremonia de deschidere a preşedinţiei Consiliului UE desfăşurată la Bucureşti, Donald Tusk l-a lăudat pe Helmuth Duckadam, cerându-le românilor să apere valorile democratice aşa cum fostul portar al Stelei a apărat cele patru penalty-uri în 1986, la Sevilla.

"Episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, de la Sevilla, din 1986, când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii, să apere în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi", a declarat atunci preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Discursul lui Donald Tusk, ţinut în limba română, a fost aplaudat atunci la scenă deschisă de către participanţi.

Steaua Bucureşti a reuşit, în 1986, cea mai importantă performanţă fotbalistică a României. Echipa a câştigat, în 7 mai 1986, la Sevilla, Cupa Campionilor Europeni, după ce a învins în finală, cu scorul de 2-0 (0-0, 0-0), în urma executării loviturilor de departajare, pe FC Barcelona. Helmuth Duckadam a apărat toate cele patru lovituri executate de spanioli, în timp ce pentru Steaua au marcat Lăcătuş şi Balint, iar Majearu şi Boloni au ratat.

Performanţa reuşită de Duckadam pe Stadionul Sanchez Pizjuan de a apăra patru penaltiuri este înscrisă în Cartea Recordurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici