Intensitatea virusului A/H1N1 în România este rezultatul refuzului vaccinării

Intensitatea crescută a virsului A/H1N1 în România, comparativ cu alte ţări din Europa, este rezultatul refuzului oamenilor de a se vaccina din 26 noiembrie 2009, când a început campania de imunizare, autorităţile estimând scăderea numărului de îmbolnăviri spre sfârşitul lunii ianuarie.

7 afișări
Imaginea articolului Intensitatea virusului A/H1N1 în România este rezultatul refuzului vaccinării

Intensitatea virusului A/H1N1 în România este rezultatul refuzului vaccinării (Imagine: Meldiafax Foto/AFP)

Oficiali din Institutul Cantacuzino susţin că atunci când în Anglia şi Spania erau anunţate zeci de cazuri gripă nouă, specialiştii de la Bucureşti intensificaseră măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor la intrarea în ţară.

"În România aveam câte un caz şi cel mult unul, două contacte ale acestuia, în timp ce în alte ţări erau zeci, chiar sute. După ce boala a ajuns să se transmită la nivel naţional, am făcut toate demersurile să realizăm vaccinul potrivit calendarului stabilit, cu scopul limitării îmbolnăvirilor. Din păcate, oamenii au acceptat vaccinarea în număr mai mare abia în ianuarie 2010. Probabil că vom mai avea o perioadă cu intensitate crescută, până spre sfârşitul lunii, după care sperăm să mai scadă. Sperăm, de asemenea, să nu avem un al treilea val", a precizat sursa citată.

Centrul Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile a informat că, până la data de 17 ianuarie au fost vaccinate împotriva virusului pandemic 1.241.969 de persoane. Dintre acestea, 700.353 de persoane s-au imunizat în săptămâna 11-17 ianuarie.

"La acestea se pot adăuga alte 6.838 care au făcut boala, probabil alte câteva sute care nu au ajuns la medic, astfel că putem avea o viziune asupra masei populaţionale care a depăşit riscul de contaminare în cazul unui posibil nou val", au precizat oficialii din Institutul Cantacuzino.

Numărul total al cazurilor de gripă A/H1N1 a ajuns, vineri, în România la 6.838, din care 111 decese.

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) prezentat vineri arată că transmiterea virusului gripal A/H1N1 în Europa rămâne intensă în România, Polonia, Austria, Estonia, Ungaria şi Republica Moldova, deşi este în scădere începând cu luna noiembrie în toate aceste ţări, cu excepţia României.

Gripa de tip A/H1N1, care are o tendinţă de scădere, a provocat moartea a cel puţin 14.142 de persoane în întreaga lume, de la apariţia sa în Mexic, în perioada martie-aprilie 2009, potrivit celui mai recent bilanţ publicat vineri de OMS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici