INTERCEPTĂRI din dosarul lui Mazăre. Primarul Constanţei se temea că pierde "imagine": Să rezolve problema astăzi, că dacă nu, mă ocup eu personal

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, se temea că va pierde la capitolul "imagine" dacă nu reuşeşte să termine construirea cartierului "Henri Coandă", el atrăgându-i atenţia viceprimarului oraşului să "rezolve problema", pentru că altfel se ocupă el personal "de toată direcţia de urbanism".

940 afișări
Imaginea articolului INTERCEPTĂRI din dosarul lui Mazăre. Primarul Constanţei se temea că pierde "imagine": Să rezolve problema astăzi, că dacă nu, mă ocup eu personal

Radu Mazăre (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Potrivit interceptărilor din dosarul de luare de mită al lui Mazăre, pe fondul unor discuţii purtate de edil cu omul de afaceri Avraham Morgenstern legate de dorinţa acestuia din urmă de a câştiga contractul de execuţie a campusului social, primarul a făcut în aşa fel încât să câştige încrederea reprezentantului societăţii Shapir, susţin anchetatorii.

"În acest sens, a dorit să îi demonstreze că, având în vedere autoritatea şi eficienţa sa în cadrul Primăriei Constanţa, el este persoana cu care trebuie să trateze în cazul în care urmăreşte să încheie contracte cu autorităţi subordonate primăriei", arată procurorii, în documente din dosar.

Anchetatorii mai susţin că Mazăre, într-o convorbire purtată cu viceprimarul Decebal Făgădău în 19 iulie 2011, se asigură că acesta va răspunde prompt solicitărilor firmei lui Morgenstern - Shapir.

"Mazăre Radu: Domnu Avi (n.n. Morgenstern Avraham)…Îl ştii pe domnul Avi?

Făgădău Decebal: Bineînţeles!

Mazăre Radu: Face drumurile şi face blocurile… !

Făgădău Decebal: Ştiu şi problema cu cele 3 blocuri care aveau autorizaţie, şi trebuiesc sparte… ş-aşa mai departe..

Mazăre Radu: De ce este o problema asta? De ce…

Făgădău Decebal: Sincer, mie nu mi se pare o problemă.

Mazăre Radu: De ce în primării, orice lucru trebuie să fie o problemă ?

Făgădău Decebal: Păi..

Mazăre Radu: - Sau este o problemă ?

Făgădău Decebal: - Nu ştiu, dar..credeţi-mă, că mă ocup. Dacă vine domnu' Avi, eu o chem pe Nicoleta şi rezolv. Mi-a zis ieri şi dl. Marica (n.n. Marica Ion, director executiv Direcţia Tehnic Achiziţii din cadrul Primăriei municipiului Constanţa, al cărui nume va apărea şi ulterior ca o persoana folosita de primarul Mazăre în relaţia cu Morgenstern Avraham)"

În aceeaşi discuţie interceptată, primarul Constanţei arată că el ar pierde "imagine", iar firma lui Morgenstern, bani.

"Mazăre Radu: - Dar ştii cum trebuie rezolvată? De urgenţă. Că pă omul ăsta a făcut blocurile fiindcă l-am rugat eu, ca să nu stăm în c…!

Făgădău Decebal: - Ştiu, ştiu…

Mazăre Radu: - Da?

Făgădău Decebal: - Şi pierde bani!

Mazăre Radu: -Da, el pierde bani, eu pierdeam imagine…

Făgădău Decebal: - (neinteligibil) Vreau să vă zic..

Mazăre Radu: - Şi dacă eu nu mai eram, nu mai era nici Nicoleta, nici Nicoleta…

Făgădău Decebal: - Corect!

Mazăre Radu: - Nici.. (n.n. înjură) ei de funcţionari că tot ce vreau să fac, nu pot, nu se poate face!(n.n. cei doi vorbesc concomitent)
……
Mazăre Radu: - (neinteligibil)… O chemi să rezolve problema astăzi , că dacă nu, mă ocup eu personal de toată direcţia de urbanism.. şi de toate autorizaţiile pe care le dau! Adică de ei, personal, mă! Mai exact…"

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, care i-ar fi dat mită 175.000 de euro pentru a-şi asigura câştigarea contractului pentru construirea locuinţelor sociale din campusul "Henri Coandă", vor fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar, a decis, miercuri seară, ICCJ.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) nu este definitivă, ea putând fi contestată la aceeaşi instanţă.

De altfel, reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au precizat, pentru MEDIAFAX, că vor contesta decizia de miercuri seară.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă" -, pentru a o ajuta pe aceasta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

DNA a informat, marţi, că Radu Mazăre este urmărit penal pentru luare de mită, iar Avraham Morgenstern, pentru dare de mită.

Cei doi au fost reţinuţi marţi seară, după audieri la sediul central al DNA.

Surse judiciare au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că fratele primarului Constanţei, senatorul PSDAlexandru Mazăre, este cercetat în acest dosar pentru luare de mită, după ce ar fi primit, şi el, bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă".

Potrivit aceloraşi surse, senatorul ar fi avut cunoştinţă de activitatea infracţională a fratelui său şi i-a oferit acestuia ajutorul.

Mita dată lui Radu Mazăre de Avraham Morgenstern a ajuns la edil, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, în trei tranşe, în conturi din Israel deţinute de primarul Constanţei şi de fratele acestuia, susţin anchetatorii anticorupţie, potrivit unor documente din dosar, obţinute de MEDIAFAX.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat miercuri seară, la ieşirea din arest, că banii puşi în contul lui de Elan Schwartzenberg au reprezentat o datorie preluată de acesta de la "un grec" şi că în acest dosar nu a existat niciun denunţător şi nu s-a dat nicio mită.

Întrebat în ce relaţie este cu Elan Schwartzenberg şi ce reprezentau banii ce ar fi fost puşi de acesta în contul său, edilul a spus: "Elan este prietenul meu, e de notorietate lucrul ăsta. (...) Am împrumutat un grec, Elan a preluat creanţa asta şi mi-a pus banii în cont, fără să mă anunţe. (...) Fratele meu nu-l cunoaşte pe Elan, el doar a venit la inaugurarea locuinţelor sociale".

În ultima sa declaraţie de avere, edilul a menţionat, printre altele, că are şi un împrumut de 600.000 de euro acordat unei persoane fizice - Ioanis Poulos Skantzikas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici