INTERVIU CU PRINCIPELE NICOLAE AL ROMÂNIEI: „Care este cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o de la bunicul meu, Regele Mihai”

Principele Nicolae este al treilea în linia succesiunii la tronul României, după Principesa Margareta şi mama sa, Principesa Elena. Într-un interviu pentru Gândul, Principele vorbeşte despre ţara sa, despre relaţia sa cu Regele Mihai şi despre felul în care britanicii văd România (Principele Nicolae s-a născut în Marea Britanie).

936 afișări
Imaginea articolului INTERVIU CU PRINCIPELE NICOLAE AL ROMÂNIEI: „Care este cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o de la bunicul meu, Regele Mihai”

INTERVIU CU PRINCIPELE NICOLAE AL ROMÂNIEI: „Care este cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o de la bunicul meu, Regele Mihai” (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Întrebat de Gândul dacă este pregătit să devină rege, Principele Nicolae a răspuns: „Dacă poporul român îmi va cere acest lucru, voi fi pregătit pentru o asemenea responsabilitate. Totuşi, nu există ceva care să te poată pregăti pentru o astfel de poziţie, însă, cred că sunt importante anumite valori fundamentale pe care le-am dobândit de la familia mea. În acelaşi timp, consider că şi caracterul joacă un rol important. Liderii adevăraţi au personalităţi puternice, dar şi capacitatea de a pune în balanţă ce este bun şi corect şi ce nu, fiind, de asemenea, oameni vizionari care au anumite ţeluri, dar şi puterea de a le pune în practică”.

În 1992, când a vizitat pentru prima dată România alături de Regele Mihai, Principele Nicolae avea doar şapte ani. Pe atunci nu înţelegea ce reprezenta familia sa pentru România, nici importanţa reîntoarcerii Regelui în ţară. Şi s-a mirat să vadă cum, suindu-se copilăreşte pe pervaz, a stârnit uralele românilor strânşi pentru a transmite un mesaj de susţinere Regelui Mihai. „În seara aceea, le-am dat bătăi de cap părinţilor mei. După cină, le-am cerut voie să mă duc în camera mea fiindcă eram obosit. Am stat în pat o vreme, iar apoi m-am dus la fereastra camerei mele de unde am văzut o mare de lume în stradă. Eram foarte curios, aşa că am deschis fereastra, am scos capul afară şi fiindcă nu reuşeam să văd foarte bine, m-am aşezat pe pervazul ferestrei. Până nu am auzit ovaţiile mulţimii nu mi-am dat seama ce se întâmplă. Am luat câteva lalele care se aflau în vaza de pe masă, m-am întors la fereastră şi m-am urcat, din nou, pe pervaz şi, în timp ce mă aplecam, am început să arunc, rând pe rând, câte o floare. La fiecare floare aruncată, uralele mulţimii erau din ce în ce mai puternice. Am aflat mai târziu că adulţii, care erau încă la cină, s-au îngrijorat auzind uralele de afară aşa că tatăl meu vitreg a venit repede în camera mea să vadă ce se întâmplă. Atunci mi-am dat seama că am dat de necaz... ”, îşi aminteşte Principele Nicolae.

Au trecut 22 ani de atunci, iar astăzi Principele Nicolae locuieşte la Bucureşti, este Alteţă Regală a Casei Regale a României şi crede că toate aspectele vieţii sale aici sunt ”uluitoare, de la bunătatea oamenilor până la frumuseţea ţării”. „Sunt abia la începutul călătoriei mele”, spune Principele Nicolae, convins că România este o ţară care are extrem de mult de oferit.

Într-un interviu acordat Gândul, prin email, el a vorbit despre relaţia sa cu Regele Mihai, despre rolul pe care vrea să îl joace în viaţa României, despre imaginea pe care o avem în Marea Britanie şi despre cum a încercat să o schimbe încă de pe vremea când avea o viaţă ”normală”.

„A fost dificil să conving anumite persoane, înainte de a mă stabili în România, că este o ţară minunată şi frumoasă”

A trăit şi a studiat în Marea Britanie, însă îşi aminteşte că l-a auzit pe bunicul său, Regele Mihai, povestindu-i despre România încă de dinainte să ajungă, pentru prima oară aici, în 1992. O ţară cu care spune că a simţit o ”legătură puternică” de la bun început, dar de a cărei frumuseţe a reuşit să-i convingă cu greu pe prietenii săi din străinătate. ”Cât timp am trăit acolo, am constatat că britanicii percepeau România numai prin intermediul presei care se concentra pe populaţia rromă sau pe alte aspecte şi nu pe românii de succes care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie. Am fost întotdeauna învăţat să nu judec o carte după copertă. Cred, totuşi, că imaginea britanicilor asupra României se va schimba în timp. De exemplu, a fost dificil să conving anumite persoane, înainte de a mă stabili în România, că este o ţară minunată şi frumoasă. Cu toate acestea, când le-am vorbit despre istoria ţării, şi mai ales despre perioada interbelică, mulţi au fost surprinşi, însă, în acelaşi timp, parcă nu erau pe deplin convinşi de ceea ce le spuneam”, povesteşte Principele Nicolae pentru gândul. Majestatea Sa Regele Mihai i-a conferit titlul de Principe al României şi calificativul de Alteţă Regală pe 1 aprilie 2010, când a împlinit 25 de ani, iar principele s-a mutat aici în septembrie 2012 şi, tot atunci, a început să ia lecţii de limba română.

”Regele Mihai I a fost un adevărat lider”

”Numai după sosirea aici şi preluarea responsabilităţilor, viaţa mea a început să se schimbe. Acceptarea titlului a fost un pas uriaş în viaţa mea şi mi-au trebuit câţiva ani să iau această decizie şi să îmi dau seama dacă este o alegere înţeleaptă atât pentru ţara mea, pentru familia mea, cât şi pentru mine. În decembrie 2009, am luat decizia de a mă muta aici, după doi ani în care m-am întâlnit de multe ori cu Regele şi cu familia mea, cu ocazia unor vizite în ţară. Nu cred că m-a pregătit nimic pentru un asemenea rol mai mult decât libertatea de a duce o viaţă “normală” înainte. Acum lucrez pentru ţara şi familia mea, pentru binele societăţii şi pentru viitorul ţării noastre”, spune Principele Nicolae, care, dacă ar putea schimba ceva în această ţară, ar încuraja dezvoltarea unor domenii precum educaţia, sănătatea, turismul sau infrastructura. Îşi admiră bunicul, Regele MIhai I, de la care a avut de învăţat lecţii importante. ”Regele Mihai a fost un adevărat lider. Am un respect profund şi admir faptul că Regele a avut curajul, la o vârstă atât de fragedă, să ia rolul de monarh în serios şi să-şi asume deciziile pe care le-a luat”, explică Principele Nicolae pentru gândul.

Este al treilea în linia succesiunii la tron, după Principesa Margareta şi mama sa, Principesa Elena. Întrebat de gândul dacă este pregătit să devină rege, Principele Nicolae a răspuns: ”Dacă poporul român îmi va cere acest lucru, voi fi pregătit pentru o asemenea responsabilitate. Totuşi, nu există ceva care să te poată pregăti pentru o astfel de poziţie, însă, cred că sunt importante anumite valori fundamentale pe care le-am dobândit de la familia mea. În acelaşi timp, consider că şi caracterul joacă un rol important. Liderii adevăraţi au personalităţi puternice, dar şi capacitatea de a pune în balanţă ce este bun şi corect şi ce nu, fiind, de asemenea, oameni vizionari care au anumite ţeluri, dar şi puterea de a le pune în practică”.

Citeşte interviul integral pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici