INTERVIU Gen.Ştefan Dănilă: Decizia instanţei întăreşte poziţia generalului Ciucă, în timp ce ministrul Leş este posibil să devină remaniabil

Puterea ministrului Gabriel Leş este slăbită de decizia Curţii de Apel Bucureşti legată de decretul privind şeful statului major,este opinia fostului şef de Stat Major, generalul Ştefan Dănilă. Într-un interviu pentru MEDIAFAX, generalul a atras atenţia că Leş poate ajunge şi pe lista de remaniabili.

2576 afișări
Imaginea articolului INTERVIU Gen.Ştefan Dănilă: Decizia instanţei întăreşte poziţia generalului Ciucă, în timp ce ministrul Leş este posibil să devină remaniabil

INTERVIU Gen.Ştefan Dănilă: Decizia instanţei întăreşte poziţia generalului Ciucă, în timp ce ministrul Leş posibil să devină remaniabil

Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, acţiunea Ministerului Apărării prin care a solicitat anularea decretului semnat de Klaus Iohannis, de prelungire a mandatului de şef al Statului Major al Apărării pentru Nicolae Ciucă. Decizia nu este definitivă. Cu toate acestea, fostul şef al Statului Major, generalul Ştefan Dănilă, spune că hotărârea de vineri şi tot ce se întâmplă are efecte mai ample.

Redăm interviul acordat MEDIAFAX de gen. Ştefan Dănilă:

MEDIAFAX: Domnule general, ce se întâmplă acum la nivelul conducerii militare, după ultima decizie a Curţii de Apel?

Gen. Ştefan Dănilă: Am afirmat, chiar după hotărârea de suspendare a decretului de prelungire, că generalul Ciucă rămâne pe funcţie, neexistând niciun act administrativ care să dispună eliberarea funcţiei. Aşadar, timp de trei luni a fost pe funcţie, dar nu a putut să şi-o exercite, deoarece ministrul Leş nu a dorit acest lucru.

MEDIAFAX: Dar ministrul a spus că nu are nimic cu generalul Ciucă.

Gen. Ştefan Dănilă: Nu cred că are ceva personal cu generalul Ciucă. Doar că nu acceptă să fie în continuare şeful SMAp. Într-un fel, este o abordare explicabilă. Şeful SMAp se subordonează direct şi nemijlocit ministrului. Iar ministrul are şi competenţa stabilită prin lege, de a propune şeful SMAp, urmând ca acesta să fie numit de către preşedinte.

MEDIAFAX: Cum vor lucra împreună în aceste condiţii generalul Ciucă şi ministrul Leş?

Gen. Ştefan Dănilă: Pentru ministrul Leş nu cred că va fi foarte dificil, deoarece oamenii politici se adaptează uşor la situaţiile caracterizate prin ambiguitate. Probabil vor colabora instituţional, conform legii, dar legătura de încredere reciprocă nu se mai poate realiza. Iar acest lucru ar putea să se simtă, la un moment dat.

MEDIAFAX: Dar subordonaţii ce vor face? Pe cine vor considera şef?

Gen. Ştefan Dănilă: Cei din subordinea şefului SMAp, pe generalul Ciucă, iar cei din structurile subordonate direct ministrului, pe acesta. E adevărat că situaţia de confuzie va mai persista. Totuşi, cred că decizia instanţei îi întăreşte poziţia generalului Ciucă şi o slăbeşte foarte mult pe cea a ministrului. Acesta va intra, foarte probabil, într-o schemă de remaniere.

MEDIAFAX: Ce se întâmplă cu locţiitorul şefului SMAp?

Gen. Ştefan Dănilă: Deocamdată, nu a fost numit nimeni pe această funcţie.

MEDIAFAX: Dar ministrul a declarat că l-a propus pe generalul Anastasof.

Gen. Ştefan Dănilă: Aşa cum spuneam, nu a fost numit nimeni. Deocamdată, este împuternicit generalul-locotenent Anastasof, de către ministrul Leş.

MEDIAFAX: Credeţi că generalul Ciucă îl va accepta pe generalul Anastasof?

Gen. Ştefan Dănilă: Nu ştiu dacă generalul Ciucă îl va accepta, dar va lucra cu generalul-locotenent Anastasof ca locţiitor, atât timp cât este împuternicit locţiitor. Nu ştiu ce părere au unul despre celălalt, dar acestea sunt poziţiile fiecăruia, cu atribuţii foarte clar delimitate.

MEDIAFAX: Ce se întâmplă în condiţiile în care hotărârea instanţei va fi atacată?

Gen. Ştefan Dănilă: Starea de confuzie va continua. Nu se poate suspenda suspendarea suspendării. Aşa cum până la pronunţarea Curţii de Apel s-a considerat valabilă decizia din contencios administrativ, acum ar trebui să se aplice decretul preşedintelui, de prelungire. Dacă la recurs va fi o altă decizie, atunci vom vedea.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 31 ianuarie, să suspende decretul preşedintelui Iohannis prin care a prelungit mandatul comandantului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei. La scurt timp după decizia instanţei, MApN a anunţat că pe funcţia de locţiitor al şefului SMAp a fost împuternicit generalul-locotenent Laurian Anastasof. Suspendarea decretului a fost dispusă până la soluţionarea dosarului.

MApN a contestat, la Curtea de Apel Bucureşti, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici