Introducerea CASS la pensiile între 740 şi 1.000 lei, respinsă de Comisia de muncă a Camerei

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, cu nouă voturi "pentru" şi opt voturi "împotrivă", Ordonanţa de urgenţă a Guvernului care prevede introducerea obligativităţii contribuţiei de 5,5% la fondul de sănătate pentru persoanele cu pensii cuprinse între 740 şi 1.000 de lei.

741 afișări
Imaginea articolului Introducerea CASS la pensiile între 740 şi 1.000 lei, respinsă de Comisia de muncă a Camerei

Introducerea CASS la pensiile între 740 şi 1.000 lei, respinsă de Comisia de muncă a Camerei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Raportul de respingere adoptat de Comisia de Muncă va fi supus votului final al plenului Camerei Deputaţilor, care este forul decizional în privinţa acestui act normativ.

"Este vorba de Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul Boc a introdus obligativitatea plăţii contribuţiei de 5,5% pentru fondul de sănătate de către cei mai amărâţi pensionari, care au pensii între 7,4 milioane până în 10 milioane (de lei vechi - n.r.). E vorba de aprope 2 milioane de pensionari din România, care nu s-ar putea spune că duc o viaţă foarte frumoasă. Azi, Comsia de muncă, cu un scor de 9 la 8, a dat raport de respingere. În plen se va supune la vot raportul de respingere al comisiei", a anunţat deputatul PNL Ludovic Orban.

El a precizat că, în conformitate cu procedurile parlamentare, pe care le-a catalogat "profund neconstituţionale", o Ordonanţă de Urgenţă poate rămâne în vigoare chiar dacă nu a fost adoptată de Parlament.

"Pentru a putea respinge această Ordonanţă de Urgenţă, opoziţia ar trebuie să adune majoritatea, pentru că, în caz contrar, chiar dacă Ordonanţa nu e adoptată prin lege, din păcate rămâne în vigoare. Vom încerca din nou să sensibilizăm colegii din arcul guvernamental pentru a-i determina să-şi dea seama că nu pot să pună pe umerii acestor pensionari costurile crizei, să refacă bugetul asigurărilor de sănătate pe spinarea acestor pensionari", a spus Orban.

Deputatul PNL a precizat că Ordonanţa are implicaţii asupra a 39% dintr pensionari, reprezentând circa două milioane de persoane ale căror pensii se încadrează între 750 de lei şi 1.000 de lei.

Potrivit OUG 117/2010, din 1 ianuarie 2011 se percepe o cotă de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 5,5% la pensiile care depăşesc suma de 740 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici