INTS: Sângele transfuzat unui pacient din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina nu era contaminat

Sângele transfuzat unui pacient din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina nu era contaminat, donatorul la care s-a descoperit virusul hepatitic B neavând infecţia când s-a făcut transfuzia, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, directorul Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină, Andrei Rosin.

170 afișări
Imaginea articolului INTS: Sângele transfuzat unui pacient din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina nu era contaminat

INTS: Sângele transfuzat unui pacient din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina nu era contaminat (Imagine: Cristina Nichitus / Mediafax Foto)

"Nu a fost nicio contaminare. Bărbatul la care s-a descoperit hepatita B, în februarie, nu era infectat cu virusul hepatitic B în luna decembrie, atunci când s-a făcut transfuzia pacientului din Spitalul Judeţean Slatina", a spus Andrei Rosin.

Directorul INTS a precizat că donatorul s-a îmbolnăvit între cele două donări.

Andrei Rosin a mai spus că depistarea infecţiei cu virus hepatitic B este o dovadă în plus a faptului că sângele donatorilor este foarte bine testat.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt declarau, luni, că testele rapide pe probe de sânge recoltate de la donatorul şi pacientul de la Spitalul Judeţean Slatina suspectaţi că sunt purtători ai virusului hepatitei B au ieşit negative, precizând că se aşteaptă şi rezultatele de la Centrul Naţional de Hematologie.

Potrivit reprezentanţilor DSP Olt, vineri s-au prelevate probe de sânge atât de la donatorul de 22 de ani, suspectat că este purtător al virusului hepatitei B, cât şi de la pacientul căruia i s-a transfuzat sânge recoltat de la tânărul respectiv, iar rezultatele au ieşit negative.

"La o primă evaluare cu teste rapide a probei de sânge pentru determinarea antigenului HBS, rezultatul a fost negativ la pacientul care a fost expus post-transfuzional. Finalizarea anchetei este în derulare şi se va face în urma controlului Centrului Naţional de Hematologie Bucureşti şi a Ministerului Sănătăţii. S-au făcut teste şi la donator şi, din primele teste, au ieşit negative. Aşteptăm rezultatele şi de la Centrul Naţional de Hematologie, unde s-au trimis teste", a declarat Manuela Ştefan consilier principal al DSP Olt.

Medicii de la DSP Olt au declarat că vor repeta testele atât pentru donator, cât şi pentru pacientul transfuzat, având în vedere perioada de incubaţie relativ îndelungată în care virusul hepatitei B se poate manifesta.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a dispus, vineri, efectuarea unui anchete la Spitalul Judeţean şi la Centrul de Transfuzie Slatina.

Directorul Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină declara pentru MEDIAFAX că sângele cu virusul hepatitic B a fost transfuzat unui singur pacient de la Spitalul Judeţean Slatina şi provenea de la o persoană căreia, în decembrie, nu i-a ieşit la analize infecţia, iar când a revenit avea boala.

Directorul Centrului de Transfuzie Slatina, Ramona Lesnic, spunea că sângele provine de la un tânăr care dona în mod regulat sânge şi care la ultima donare, în decembrie, nu avea nicio boală, dar la testarea din 19 februarie, analizele l-au indicat drept suspect de hepatită B.

"Este vorba de un bărbat de 22 de ani, donator de mai mulţi ani la noi. Mereu analizele sale au ieşit foarte bune, inclusiv pentru hepatită B, C, sifilis, SIDA şi în momentul în care a venit în februarie, prin ultimele testări s-a costatat că înainte de a dona sânge şi a trimite sânge la spital s-a ridicat suspiciunea că ar avea hepatită B acest donator. Este procedura standard, care se foloseşte în toate centrele de transfuzie: dacă la ultima donare, având în vedere perioada de incubaţie a hepatitei B, de trei luni, sângele care a fost şi transfuzat la un pacient este suspect de această boală. Rămâne de văzut dacă pacientul respectiv poate fi investigat din punct de vedere paraclinic privind această suspiciunde hepatită B", declara directorul Centrului de Transfuzie Slatina.

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Andrei Iordache, declara corespondentului MEDIAFAX că pacientul căruia i-a fost transfuzat sângele a fost chemat la spital pentru analize.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici