INUNDAŢIILE provoacă dezastru în România: Sute de locuinţe inundate, maşini luate de apă şi reţele publice distruse, în 25 de judeţe ale ţării | FOTO

Un număr de 650 case, 348 curţi, 27 beciuri/subsoluri, nouă apartamente, dar şi patru clădiri aparţinând unor instituţii publice au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile, pagubele înregistrându-se în 76 de localităţi din 25 de judeţe, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

7874 afișări
Imaginea articolului INUNDAŢIILE provoacă dezastru în România: Sute de locuinţe inundate, maşini luate de apă şi reţele publice distruse, în 25 de judeţe ale ţării | FOTO

INUNDAŢIILE provoacă dezastru în România: Sute de locuinţe inundate, maşini luate de apă şi reţele publice distruse

UPDATE ora 12.40 Gospodării şi drumuri inundate în Arad şi Timiş, în urma ploilor abundente

Mai multe gospodării şi două drumuri au fost inundate, duminică, în judeţele Arad şi Timiş, în urma unor ploi abundente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, pompierii intervin pentru evacuarea apei în satul Lalaşinţ, din comuna Bârzava, unde aproximativ 20 de gospodării au fost inundate.

De asemenea, un drum comunal, pe o distanţă de aproximativ un kilometru, şi mai multe străzi au fost acoperite de apă.

În total, intervin 18 pompieri, cu un modul de pompare de capacitate mărită şi patru motopompe.

De asemenea, Staţia de pompieri Făget, din judeţul Timiş, intervine cu o autospecială şi o motopompă în localitatea Răchita, din comuna Dumbrava, pentru degajarea apei de pe un drum comunal, care este închis. Totodată, o curte a fost inundată.

UPDATE ora 11.00 Sute de case, curţi şi beciuri din 25 de judeţe ale ţării au fost afectate de inundaţii

Au fost înregistrate efecte la nivelul a 76 localităţi din 25 judeţe şi municipiul Bucureşti, precizează Ministerul Afacerilor Interne (MAI), într-un comunicat de presă remis duminică MEDIAFAX.

În total au fost afectate 650 case, 348 curţi, 27 beciuri/subsoluri, nouă apartamente, patru clădiri aparţinând unor instituţii publice şi două clădiri aparţinând unor agenţi economici, şapte poduri/podeţe, 11 stâlpi de electricitate şi 55 de autovehicule.

De asemenea 35 de persoane au fost salvate şi 173 de persoane au fost evacuate din calea viiturilor în judeţele Alba, Bacău, Botoşani, Iaşi şi Prahova.

Aproximativ 11.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi au acţionat în cursul nopţii trecute pentru evacuarea populaţiei din zone care prezentau risc de inundaţii, salvarea celor aflaţi în pericol şi limitarea efectelor fenomenelor meteorologice şi hidrologice.

O situaţie deosebită s-a înregistrat la nivelul judeţului Alba, unde din cauza cantităţilor mari de precipitaţii căzute într-un interval scurt de timp s-au format scurgeri de pe versanţi, fiind grav afectate patru localităţi (Pianu, Săliştea, Răchita şi Sebeşel). Forţele MAI au intervenit pentru salvarea a 31 de persoane, iar alte 110 s-au autoevacuat temporar.

În judeţul Prahova continuă căutările minorului dispărut după ce a fost surprins de viitură împreună cu mama şi cei trei fraţi ai săi. Femeia a fost salvată, iar ceilalţi trei minori au fost găsiţi decedaţi.

Traficul rutier este blocat pe drumul naţional DN 73D, în judeţul Argeş şi pe două drumuri judeţene (DJ 687D din Hunedoara şi DJ 704A din Alba). Blocajele de trafic sunt cauzate de alunecări de teren, respectiv de acumulări de aluviuni.

În prezent, sunt în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice şi hidrologice în patru judeţe, respectiv Alba Ialomiţa, Ilfov şi Prahova.

Alba: Sute de locuinţe inundate, maşini luate de apă şi reţele publice distruse

Cele mai grave situaţii sunt în comunele Pianu, Săsciori şi Săliştea. În Pianu, 18 persoane au fost salvate de către pompierii ISU Alba, s-a evacuat apa din două locuinţe inundate, 140 de locuinţe au fost afectate, patru kilometri de străzi au fost colmatate şi parţial distruse, 10 autoturisme şi două remorci au fost luate de viitură, un drum judeţean a fost afectat, la fel şi reţeaua de apă potabilă, reţeaua de electricitate, reţeaua de gaz metan au fost afectate. Au fost inundate 190 de curţi, 30 de fântâni şi 200 de hectare de terenuri agricole.

În comuna Săliştea, apa a fost evacuată din 15 gospodării inundate, alte 100 fiind afectate. Şase maşini au fost luate de ape, iar reţelele de apă, electricitate şi gaz metan au fost afectate.

De asemenea, în comuna Săsciori, localitatea Răchita, şase persoane au fost salvate de către personal ISU, s-a evacuat apa din două gospodării, alte 34 au fost inundate, la fel ca şi o pensiune turistică. Un număr de 30 de autoturisme au fost luate de viitură, 10 stâlpi de electricitate au fost distruşi, iar un drum judeţean este afectat pe şapte tronsoane. Un pod, reţeaua de apă potabilă, reţeaua de electricitate şi cea de gaz metan sunt afectate.

Totodată, în localitatea Sebeşel, s-a evacuat apa din şapte gospodării inundate şi au fost afectate reţelele de apă potabilă, electricitate şi de gaz metan.

Pentru gestionarea situaţiei, la fata locului este secretarul de stat Raed Arafat, precum şi autorităţile locale. Cetăţenii au primit mesaj prin RO-ALERT.

Potrivit ISU Alba, în zona Răchita există un stoc asigurat de Crucea Roşie, care a dus persoanelor sinistrate 50 de saltele, 100 de saci de dormit, 100 de pături, apă, lapte şi îmbrăcăminte pentru aproximativ 70 de copii.

Judeţul Alba s-a aflat sub cod portocaliu de ploi şi cod portocaliu de inundaţii în cursul zilei de sâmbătă.

Taguri:
viitură,
inundaţie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici