Inventatorul Mircea Tudor, urmărit penal pentru cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală

Inventatorul Mircea Tudor este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală, procurorii stabilind o cauţiune de un milion de lei, informează DNA, vineri, printr-un comunicat de presă.

1195 afișări
Imaginea articolului Inventatorul Mircea Tudor, urmărit penal pentru cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală

Inventatorul Mircea Tudor, urmărit penal pentru cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală (Imagine: Liviu Adascalitei/ Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat, "procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Tudor Mircea, asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală".

"Acestuia i s-a impus obligaţia de a plăti o cauţiune în sumă de 1.000.000 lei, până la data de 30 iunie 2016", mai informează DNA.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi Liviu Ardeiaş "la data faptei avocat în Baroul Teleorman, (în prezent aflat în detenţie), pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă".

Potrivit procurorilor există date şi probe că "suspectul Ardeiaş Liviu, în intervalul noiembrie 2010- aprilie 2011, a primit, în două tranşe, în mod indirect (prin intermediul unor operaţiuni comerciale fictive), suma de 6.000.000 de lei de la inculpatul Tudor Mircea (asociatul şi administratorul unei societăţi comerciale) promiţând în schimb că va interveni la anumiţi funcţionari din cadrul unor autorităţi, în vederea obţinerii documentelor despre care susţinea că ar fi fost necesare adjudecării, de către societatea lui Tudor Mircea, a unor contracte cu Autoritatea Naţională a Vămilor privind sisteme de securizare"'.

Mai mult, anchetatorii susţin că "suspectul Ardeiaş Liviu ar fi încasat comisionul de 6 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane euro), ca procentaj din contractele încheiate cu Autoritatea Naţională a Vămilor, pe baza a două facturi emise de cabinetul de avocatură. Imediat ce i-au intrat banii în cont, acesta i-a ridicat de la casieria băncii".

"Banii au fost primiţi indirect, prin intermediul unor operaţiuni comerciale simulate desfăşurate între societatea lui Tudor Mircea şi cabinetul avocatului Ardeiaş Liviu, prima tranşă în cuantum de 3.800.000 lei, la data de 29 noiembrie 2010, iar cea de-a doua tranşă de 2.200.000 lei, la data de 27 aprilie 2011", se mai spune în comunicat.

Potrivit procurorilor, suma de 6 milioane lei încasată de către Ardeiaş Liviu de la societatea lui Tudor Mircea a fost înregistrată în contabilitatea acelei societăţi drept cheltuială cu achiziţii de prestări servicii, deşi suma ar fi fost folosită, în realitate, pentru plata influenţei susmenţionate.

"În acest fel, s-a creat un prejudiciu la bugetul de stat în suma de 960.000 lei (echivalentul a 227.492 euro), reprezentând impozit pe profit pe care societatea respectivă era obligată să îl plătească statului", mai arată DNA.

Ardeiaş Liviu a mai fost trimis în judecată, alături de alte persoane, de către procurorii anticorupţie, la 11 aprilie 2013, fiind condamnat definitiv la 6 ani închisoare cu executare, la 25 noiembrie 2015, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru tentativă de înşelăciune. Într-un alt dosar a fost trimis în judecată, la 17 iunie 2013, pentru infracţiuni de evaziune fiscală, fiind condamnat definitiv, la 3 mai 2016, la 5 ani închisoare.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici