Ioan Buda: Cu toate riscurile de imagine pe care le am, vor continua controalele în PTF

Şeful Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda, a spus, miercuri, că verificările în punctele de trecere a frontierei din toată ţara vor continua în perioada următoare, "cu toate riscurile de imagine" pe care le are, refuzând să comenteze afirmaţiile potrivit cărora el ar fi "regina".

81 afișări

Ioan Buda a fost audiat timp de aproape trei ore, miercuri, la Comisia de apărare din Camera Deputaţilor.

El a spus că a fost invitat la Comisie pentru a discuta "aspecte privind activităţile care s-au desfăşurat în ultima perioada în vămi, acele acţiuni ale colegilor de la DNA şi DGA, o informare privind restructurarea şi reorganizarea PFR şi alte aspecte". Inspectorul general s-a referit şi la evaluările interne din cadrul instituţiei pe care o conduce, demarate deja în nordul ţării.

"Am şi început această evaluare internă la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, astăzi continuă la Caraş -Severin şi vor fi evaluate toate inspectoratele judeţene ale poliţiei de frontieră, toate punctele de frontieră şi toţi poliţiştii de frontieră", a spus Ioan Buda, la finalul audierilor.

El a amintit că au fost făcute mai multe schimbări la IJPF Suceava, în urma controalelor, fiind eliberaţi din funcţii inspectorul-şef, adjunctul inspectorului şef, şeful de sector, adjunctul şefului de sector, cinci ofiţeri cu funcţii de conducere şi alţi lucrători.

Buda a adăugat că aceste activităţi se vor desfăşura în toate punctele de frontieră din ţară, "cu toate riscurile de imagine", pe care şi le asumă.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, declara, săptămâna trecută, la finalul reuniunii Consiliului JAI de la Bruxelles, că apreciază bătălia pe care a dus-o şeful Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda, cu corupţia din vămi, acesta demonstrând o implicare deosebită.

"Vreau să apreciez aici, în bătălia cu corupţia din vămi, o implicare deosebită a domnului chestor Buda, fără ajutorul căruia nu puteam să ajungem la aceste rezultate. Deci, în ceea ce priveşte modificările de la nivel central, nu consider că sunt de actualitate în acest moment, atât timp cât nu există elemente de suspiciune sau elemente dovedite că cei de la nivel central ar fi implicaţi în aceste acte care nu ne fac cinste", arăta Traian Igaş, clarificând astfel că nu intenţionează să-l demită pe Buda.

"Cotidianul" scria recent că unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moraviţa, aflat în arest preventiv pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi asociere la un grup infracţional organizat, susţine că în afacerea şpăgilor colectate din vămi sunt două personaje care au statut de "regină". Într-o scrisoare transmisă din arestul poliţiei, el i-a indicat pe şeful ANAF şi pe şeful Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda, că ar beneficia din sumele de bani strânse din punctele de frontieră.

"Se tot vorbeşte că vor să ajungă la regină. Păi sunt două. La vamă regina e Blejnar, iar la Poliţia de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către Bucureşti se fac cu maşinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunţ şi nu au fost lăsaţi", scrie fostul lucrător din Vama Moraviţa rutier în scrisoarea trimisă din arest, citată de ziarul Cotidianul.

Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie fac cercetări cu privire la implicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie, iar de la începutul lunii februarie au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava), 93 de la vămile Naidăş (Caraş-Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş) şi 32 de la Vama Albiţa (Vaslui).

Ultima acţiune a avut loc în urmă cu o săptămână, la Vama Ploieşti, în acest caz fiind arestat şeful Biroului vamal, Cornel Costea.

În ultima perioadă, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a fost acuzat în repetate rânduri atât de oameni politici din opoziţie, dar şi de unul din foştii angajaţi din vamă că el ar fi "regina" de pe tabla de şah a corupţiei din vămi, acuzaţii pe care le-a respins de fiecare dată.

Acţiunile de la graniţe survin unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din iunie 2010 privind combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei.

Astfel, în urma modificărilor legislative, au fost plasaţi investigatori sub acoperire, aparatură tehnică de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrări suspecte, au fost interceptate convorbiri telefonice, ceea ce a confirmat, implicit probat, faptele de corupţie în care erau implicaţi funcţionarii statului de la vămi cu acordul şefilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici