Ioan Robu deschide, duminică, o "Poartă Sfântă" la Catedrala Sf. Iosif

Ioan Robu deschide, duminică, la Catedrala Sf. Iosif, o "Poartă Sfântă", gest ritualic ce exprimă conceptul conform căruia în Anul Jubiliar catolic credincioşilor li se oferă "o cale extraordinară" spre mântuire.

526 afișări
Imaginea articolului Ioan Robu deschide, duminică, o "Poartă Sfântă" la Catedrala Sf. Iosif

Ioan Robu deschide, duminică, o "Poartă Sfântă" la Catedrala Sf. Iosif (Imagine: Bogdan Stamatin/ Arhiva Mediafax Foto)

Jubileul este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II şi a fost convocat de Papa Francisc la 11 aprilie 2015, prin bula Misericordiae vultus (Chipul milostivirii). Astfel, jubileul este marcat prin Anul Sfânt al Milostivirii lui Dumnezeu, care a început la 8 decembrie 2015, prin deschiderea, de către Suveranul Pontif, a Porţii Sfinte a Bazilicii Sf. Petru, din Vatican, şi se va încheia la 20 noiembrie 2016.

În Anul Sfânt al Milostivirii, declarat de Papa Francisc, este pentru prima oară când se deschid "Porţi Sfinte" în afara Romei. Aceste porţi, ce semnifică "o cale extraordinară" spre mântuire, vor fi deschise în toate catedralele din lume, precum şi în bisericile şi sanctuarele stabilite de episcopii locali.

Astfel, pentru prima oară în istorie, duminică va fi deschisă o "Poartă Sfântă" la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti. Va fi o poartă din lemn, amplasată în ancadramentul metalic al intrării în catedrală, în partea stângă.

"Simplitatea şi îngustimea Porţii sunt o invitaţie de a ne prezenta în faţa lui Dumnezeu cu naturaleţe şi umilinţă, pe deplini încrezători în iubirea milostivă a lui Dumnezeu", se arată în comunicatul emis de Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti.

Ritul va începe la ora 10.30, în faţa lăcaşului de cult. După un moment de rugăciune, Înalt Preasfinţitul Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, va deschide "Poarta Sfântă" şi va trece primul prin ea, fiind urmat de preoţii, ministranţii şi credincioşii prezenţi la celebrare. Va urma Sfânta Liturghie în catedrală, prezidată de Monseniorul Ioan Robu.

Ioan Robu a mai desemnat alte două biserici catolice din ţară, unde va fi oficiat acelaşi ritual, tot duminică: Bazilica Sf. Anton din Constanţa şi Biserica "Toţi Sfinţii" din Craiova.

La Craiova, "Poarta Sfântă" va fi deschisă de Preasfinţitul Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhidiecezei de Bucureşti, iar la Constanţa, de Monseniorul Ieronim Iacob, vicar episcopal de Dobrogea.

Prima "Poartă Sfântă" a fost deschisă în 1423, de Papa Martin al V-lea, la Bazilica Sf. Ioan din Lateran din Roma (Catedrala Papei). În Bazilica Sf. Petru din Vatican, deschiderea "Porţii Sfinte" s-a făcut pentru prima dată la Crăciunul din anul 1499.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici