Ioana Mihăilă, despre cauzele care au dus la diferenţe între raportările deceselor cauzate de COVID-19

  • Ioana Mihăilă vorbeşte despre cauza diferenţelor de raportare deceselor COVID-19 scoase la iveală de Vlad Voiculescu.
  • „Diferenţele sunt, însă, un pic mai mari”, spune ministrul Sănătăţii.
  • Ioana Mihăilă anunţă şi că începe, săptămâna viitoare, testarea în farmacii.
676 afișări
Imaginea articolului Ioana Mihăilă, despre cauzele care au dus la diferenţe între raportările deceselor cauzate de COVID-19

Ioana Mihăilă, despre cauzele care au dus la diferenţe între raportările deceselor cauzate de COVID-19

Ioana Mihăilă a spus, miercuri seara, la TVR 1, întrebată despre scandalul declanşat de Vlad Voiculescu, că trebuie făcută diferenţa între raportările rezultatelor la teste, pentru care Ministerul Sănătăţii a dezvoltat deja o platformă care facilitează raportarea testelor.

„Platforma va fi utilizată cât de curând şi de către farmacişti, pentru că suntem pe cale să publicăm ordinul cu testarea în farmacii şi să livrăm farmaciilor teste pentru a putea creşte capacitatea de testare. Săptămâna aceasta ar trebui să publicăm ordinul, iar cred că de săptămâna viitoare, dacă reuşim să livrăm în timp util şi testele spre farmaciile care şi-au dovedit interesul pentru a participa la această activitate de testare, să începem să demarăm şi testarea”, spune ministrul Sănătăţii.

Întrebată despre raportul preliminar al comisiei care verifică raportarea morţilor de COVID, Mihăilă spune că a scos la iveală diferenţe, dar nu vrea să spună cifre pentru că diferenţele sunt în continuare analizate: „sunt luate cazurile individuale aşa încât să ne asigurăm că ce apare ca diferenţă este clar confirmat sau infirmat ca deces cauzat de infecţia cu COVID-19 şi aştept raportul în data de 7 mai”.

Întrebată, mai departe, de unde ar fi putut proveni aceste diferenţe, Mihăilă a răspuns: „singura cauză care a fost evocată a fost o eroare de raportare în Corona-forms, unde la rubrica de decese nu a fost completat, ci a fost completat decesul la comentarii. Aceasta este o eroare care a apărut în aproximativ 1.000 de cazuri şi a fost singura eroare care a fost raportată de către această comisie. Diferenţele sunt, însă, un pic mai mari, motiv pentru care trebuie să venim cu nişte analize suplimentare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici