Iohannis, despre deschiderea şcolilor: Probabil nu vom avea creşteri foarte importante la infectări

  • Avem o creştere liniară a coronavirusului şi lucrurile sunt cât de cât sub control, a spus preşedintele ţării, întrebat despre eventuala creştere a infectărilor după redeschiderea şcolilor
  • „Probabil nu vom avea creşteri foarte importante la numărul de infectări”, crede şeful statului
  • În ce priveşte situaţia din Italia, unde ghidul Ministerului Educaţiei prevede că şcoala este responsabilă de siguranţa elevilor, iar directorii de şcoli ar putea răspunde penal dacă elevii se vor îmbolnăvi de COVID, ohannis a spus că responsabilitatea este partajată între părinţi, şcoală şi autorităţi
2186 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre deschiderea şcolilor: Probabil nu vom avea creşteri foarte importante la infectări

Iohannis, despre deschiderea şcolilor: Probabil nu vom avea creşteri foarte importante la infectări

În legătură cu specialiştii din sănătate care susţin că redeschiderea şcolilor, a restaurantelor, teatrelor şi cinematografelor ar putea să conducă la o creştere a numărului de cazuri şi întrebat dacă ia în calcul revenirea la starea de urgenţă, Iohannis a spus că „deocamdată, aceste calcule şi grafice nu s-au adeverit, ci prin măsurile care au fost luate, după acel vid legislativ generat de acţiunile pesediste, lucrurile, din păcate, nu au revenit la normal, dar cel puţin avem o creştere care se numeşte liniară şi care ne pune în situaţia să spunem că lucrurile sunt cât de cât sub control. Cred că, între timp, toată lumea şi-a dat seama că aici nu e de joacă, că această epidemie există şi trebuie să ne protejăm. În aceste condiţii, probabil nu vom avea creşteri foarte importante la numărul de infectări şi atunci toate lucrurile se pot desfăşura - sigur, cu respectarea normelor specifice - şi în restaurante, şi în teatre, evident, şi foarte important, în şcoli”.

Întrebat, de asemenea, dacă autorităţile iau în calcul ca, în cazul familiilor în care există persoane vulnerabile, mersul la şcoală să fie opţional în rândul copiilor, în contextul unor declaraţii ale specialiştilor care şi-au manifestat teama că, în momentul în care începe şcoala, mai mulţi copii ar putea merge acasă şi ar putea transmite virusul în rândul persoanelor din categoriile vulnerabile, preşedintele a răspuns că se lucrează la amendarea Legii 55, care descrie aceste proceduri.

„Urmează în următoarele zile să avem şi normele elaborate de ministerele de resort, le aşteptăm, dar este clar că trebuie să avem grijă. Asta înseamnă respectarea distanţării, portul măştii - inclusiv elevii trebuie să poarte mască - şi o respectare riguroasă a igienei”, a răspuns Iohannis.

În ce priveşte situaţia din Italia, unde ghidul Ministerului Educaţiei prevede că şcoala este responsabilă de siguranţa elevilor, iar directorii de şcoli ar putea răspunde penal dacă elevii se vor îmbolnăvi de COVID, Klaus Iohannis a spus că responsabilitatea este partajată între părinţi, şcoală şi autorităţi: „Nu cred că este util să căutăm din capul locului o cale pentru a învinovăţi pe cineva penal. Nu, nu rezolvăm absolut nimic, fiindcă ceea ce dorim, ce doresc eu, este să se desfăşoare şcoala în condiţii sigure, bune, copiii să meargă, să înveţe, să se întâlnească cu alţi copii şi până la urmă pentru asta lucrăm cu toţii şi pentru asta facem regulamentele”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici